Terwijl voor Radiohead een halve lijn tekst op hun weblog volstaat om wereldwijd de pers te halen, is dat vooralsnog niet voor iedereen weggelegd. The Pax Cecilia gaat nochtans een stuk verder dan Thom Yorke en de zijnen. Dit sextet uit Rochester, New York stuurt zijn nieuwe album – in origineel digipack met booklet – geheel kosteloos op naar eender welke uithoek van de wereld. Alsof dat nog niet genoeg was, blijkt 'Blessed Are the Bonds' een meesterwerk dat qua compositie en intensiteit zijn gelijke niet kent.

Dit is één van die langspelers waarvoor woorden steevast tekort lijken te schieten. Klassiek meets Mogwai meets Neurosis, voor diegenen die zich daar iets bij kunnen voorstellen. Opener 'The Tragedy' baadt alvast in een beklemmende sfeer die geen gitaar nodig heeft om de luisteraar tien minuten lang aan zijn koptelefoon te kluisteren. Ondanks het veelvuldige gebruik van piano en strijkers, gaat The Pax Cecilia zich nooit te buiten aan overbodige arrangementen. De dreigende hymne 'The Tomb Song' illustreert perfect het postapocalyptische karakter van dit schijfje: "A man makes love to sorrow / When the sacred jaws of restlessness / Bring him only burden". Puristen zullen de groep misschien van pretentieus gemasturbeer beschuldigen, beetje bij beetje vallen de puzzelstukken toch op hun plaats. Hoewel de verschroeiende gitaarstormen van 'The Progress' en 'The Machine' op zwaarmetalen leest geschoeid zijn, laten beide tracks zich kenmerken door een uitstekend gevoel voor dramatiek. 'The Water Song' schiet tergend traag uit de startblokken, maar ontvouwt zich gaandeweg tot een majestueus epos dat verpletterende drones afwisselt met melodieuze intermezzo's. 'Blessed Are the Bonds' blijkt bovenal een intrigerend, bijna onbevattelijk conceptalbum.

The Pax Cecilia kneedt klassiek, metal, postrock en screamo tot een allesverwoestende schoonheid die epische klanktapijten koppelt aan bloedstollende geluidsorkanen. Stuur een e-mail naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken) met vermelding van naam en adres en enkele weken later ligt dit kleinood gratis en voor niets te blinken in uw postbus. Er is dus absoluut geen excuus om deze prachtplaat niet in huis te halen.

Meer over The Pax Cecilia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.