Het begon ooit als een goede grap. Zoals tal van Denen heeft het duo van the Raveonettes een voorliefde voor al wat Amerikaans, surf en 60's ruikt. Daarnaast houden Sharin Foo en Sune Rose Wagner echter ook voor Britse gitaarnoisebands uit de jaren '90 als Jesus and the Mary Chain. Een poging beide werelden te verzoenen mondde uit in een wereldwijd goed ontvangen debuut 'The Chain Gang of Love'. Goed zeven jaar later raast de Raveonettes-trein nog steeds voort, zei het dat het tweetal nog meer de kaart popmuziek trekt dan vroeger om zijn vaak erg duistere teksten te vermommen.

'In and Out of Control', het vierde album van de band, zou wel eens voor de grote doorbraak kunnen zorgen. De plaat bulkt immers van de goedgevoelmuziek met een sterk, maar niet overdreven bubbelgum-gehalte, surfgitaartjes en een heerlijke samenzang. Los daarvan heeft dit muzikale koppel het in de pols zitten. Songs en melodieën die duidelijk zaten te wachten ontdekt te worden, zijn hier aan de oppervlakte gekomen. Met de zomerse hitsingle en opener 'Bang!' en het bijna romantische 'Last Dance' hebben de Raveonettes in elk geval nummer één radio-prijsbeesten op zak. Maar ook 'Heart of Stone', dat met zijn lome zang het beste uit heel de shoegazer-generatie (Stone Roses, Slowdive) bovenhaalt, is pure wereldklasse. De plaat mag naar het einde toe qua melodieuze finesse dan misschien wel wat gas terugnemen, met het felle 'Break Up Girls' gaan de gitaarregisters nog even stevig open en voor het goed en wel duidelijk wordt, zit het plezierreisje erop. De elf muzikale exploten op 'In and Out of Control' kunnen niet anders beschouwd worden dan lustobjecten die het unieke retro-karakter van deze band in een prima daglicht stellen. Laat die opgewekte façade dan al een inhoud verbergen die over verkrachting, drugsverslaving en geweld gaat, een goedlachs "Bob o bo boys who rape should be be be be be destroyed" mag toch alvast de slogan voor volgende festivalzomer worden.

Het is niet echt te merken dat zangeres Sharin Foo er twee jaartjes tussenuit is geweest omwille van zwangerschap; The Raveonettes staan scherper dan ooit. 'In and Out of Control' gaat verder dan het onvolprezen 'Pretty in Black' en ambieert de vele potentiële singles die het bevat wel degelijk in de ether te krijgen. Daardoor is dit album niet enkel een erg lang leven beschoren, maar worden allicht ook eindelijk de deuren geopend naar een breed poppubliek. Bang!

Meer over The Raveonettes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.