Toen een paar jaar geleden een paar leden van Sonic Syndicate besloten een andere weg in te slaan, werd The Unguided geboren. Waar Sonic Syndicate een erg popgerichte poging deed om melodische death metal te maken (en daar behoorlijk de bal missloeg), hebben de jongens van The Unguided het beter voor elkaar. Zij weten tenminste hoe haast ridicuul catchy songs te pennen, met als gevolg dat 'Fragile Immortality' swingt van begin tot eind.

Liefhebbers van het echt stevige werk zijn hier niet echt aan het juiste adres, dat is alvast een duidelijke waarschuwing. Hoewel de heren nog steeds gebruik maken van een vrij potige schreeuw en occasionele dubbele basdrumpartijen, is alles erg toegankelijk en melodisch gehouden, tot zelfs meezingbaar. Maar het is net in dat toegankelijke en meezingbare dat deze jongens hun kracht tonen, want ze maken verdraaid lekkere songs die meteen blijven hangen.

De opzet van The Unguided ligt in het verlengde van wat groepen als Amaranthe en Pain brengen: toetsen- en synthpartijen zijn erg belangrijk voor de melodie, de rest van de instrumenten houdt zich meer bezig met de ritmes aan te geven. De dansbare keyboardriedels nestelen zich als oorwurmpjes in de gehoorgang om er moeilijk uit te raken. Zo is er het iets steviger 'Defector DCXVI', het erg aanstekelijke 'Unguided Entity' (met puik gitaarwerk en een sappige zanglijn) en het bijna emotionele 'Only Human'.

Een mooie bonus voor de groep is de erg geslaagde zang. Geregeld wordt een deftige schreeuw gebruikt, maar de cleane zang is zeker te pruimen. Geen overdreven emo-gedoe, maar simpelweg een zuivere strot die catchy refreinen brengt. Daar is alweer 'Unguided Entity' een topper: de dansbare synthpartijen zetten de toon, de gitaren en drums zorgen voor het hoofdgeknik en de zang laat de armen in de lucht gaan om mee te zwaaien. Zuurpruimen kunnen dit allicht Regi-metal noemen, maar dat laat even buiten beschouwing dat het gewoon wérkt, en hoe!

Artistiek verantwoord, arty-farty of diep in de underground zijn allemaal termen die niet op The Unguided van toepassing zijn. Het geheel is glad gepolijst, bijzonder toegankelijk en misschien zelfs 'commercieel' te noemen. Maar verdraaid, wat is het lekker!

Meer over The Unguided


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.