Theatres des Vampires is – ondanks de Franse naam – een Italiaans collectief. Ooit begon dit uitgebreide gezelschap als een schaamteloze doorslag van de Britse black metallers Cradle of Filth, maar gaandeweg slopen meer wave en synthpopinvloeden in de muziek, waardoor vandaag de dag Theatres des Vampires eerder een erg donkere gothicband is geworden. Niet alleen dat, ook de kwaliteit is er serieus op vooruit gegaan. Op zich zegt dat eigenlijk niet veel, aangezien dit wel een aardig plaatje is, maar nu ook niet meer.

Muzikaal gezien heeft de band de hypersnelheid van vroeger helemaal overboord gegooid, en speelt ze nu geregeld met poppy invloeden en tempi. Daardoor liggen de songs erg makkelijk in het gehoor, maar het grootste euvel is wel dat het geregeld het ene oor in en het andere oor uit gaat. De keyboards zijn overvloedig aanwezig en de gitaar is sterk naar de achtergrond gedreven. Liefhebbers van het pompende werk komen dus niet meteen aan hun trekken. Sfeerschepping is een belangrijker woord bij de muziek van dit combo.

Theatres des Vampires speelt gretig met de vocale wisselwerking tussen mannelijke en vrouwelijke zang, en de zoetgevooisde damesvocalen klinken zeker geslaagd. Meer dan eens klinkt de dame in kwestie nogal erotisch, al kan dat in bepaalde omstandigheden overdreven worden. Echter, de mannelijke inbreng is flets en irritant. Het contrast is dermate groot dat een luisteraar vooral wacht op de dame en de heer verwenst.

Veruit het beste nummer is 'Figlio Della Luna', dat de meeste mensen allicht kennen in de Spaanse versie van Mecano als 'Hijo de la Luna'. Op zich heeft de band weinig veranderd aan die bekende versie, buiten de taal veranderd naar Italiaans, maar het is wel jammer dat een cover het meest opvallende nummer van een plaat is.

Theatres des Vampires blijft een band die gedoemd is om in de marge te blijven opereren. Ook al is 'Moonlight Walz' veruit de beste schijf van dit combo, aan het eind van de dag stelt die vaststelling bitter weinig voor. Dit is dus ook enkel voor de meest fanatieke liefhebbers van vampieren in zwart latex.

Meer over Theatres des Vampires


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.