Creativiteit kent vreemde grillen. Hoe langer de bestaansgeschiedenis van deze groep, des te langer wordt zijn naam. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band is echter nog steeds dat zelfde Canadese zestal dat in het befaamde Constellation label gevestigd is en bij deze zijn derde plaat presenteert. 'Horses in the Sky' bestaat uit zes nummers die op tour al veelvuldig live uitgetest werden en wederom groteske structuren op een vlotte manier weergeven. Toch wijkt dit plaatje af van het pure postrockverleden dat deze groep net zo befaamd maakte en wordt een fijn nieuw hoofdstuk aan de turbulente experimenteerdrift toegevoegd waarbij een niet onbelangrijke rol is weggelegd voor de vocale invulling.
Thee Silver Mt. Zion (...) heeft leren zingen. Waar in het verleden de klemtoon lag op epische, instrumentale partijen met vaak bombastische climaxen, wordt er nu in de handen geklapt en wordt de subtiele schoonheid vervat in samenzang, canons en wisselende stemtesten. Dat maakt dat de zes walsen op deze cd baden in een vreemdsoortig feestgedruis en een bepaald straatmuzikantengevoel bevatten. Zeker de vrij dramatische opener, die met vedels en harmonica's openbarst tot een schijnbaar grotesk zigeunerlied, is zeer dansbaar (iets wat overigens ook totaal nieuw is voor deze groep). Toch denkt dit sextet er tijdig aan om ook het nummer weer af te bouwen tot een akelig eenzame weeklacht tegen een achtergrond van piano. Zo zorgen deze Canadezen wél voor de nodige herkenning: als vanouds golven songs op en neer en worden vaak orkestrale climaxen opgebouwd, afgebroken en eventueel weer hernomen. Het hoeft dus niet te verbazen dat dit openingsnummer, net als de afsluiter, een stuk boven de tien minuten afklokt en evengoed in drie aparte tracks zou kunnen onderverdeeld worden. Onderdelen waarin ijle gitaarklanken voor een stevig tapijt zorgen, worden met subtiele strijkersessies gesust en meer akoestische zangstukken ('Mountains Made of Steam') durven opgroeien tot dominerende en overheersende, in mekaar geweven impressies. Enkel in de titeltrack neemt de groep stevig gas terug en wordt beperkt tot een intieme, heroïsche, tezamen gezongen ballade. Op deze manier wordt dat straatgegeven meer en meer in de verf gezet. De ogenschijnlijk vlakke eindklank is in werkelijkheid dan ook een vernuftige technische puzzel die zichzelf verduidelijkt in die epische, vrij duistere climaxen die af en toe opborrelen. Na een uurtje van de ene verbazing in de andere vallen zit het er op en valt de luisteraar plots uit deze vreemde film, waarbij het niet helemaal duidelijk is of men nu terug dient te deinzen voor de vaak weemoedige klaagstem van Efrim of juist euforisch over de kasseien van Montreal zou moeten zwalpen.
'Horses in the Sky' is met zijn knotsgekke titels, gerecycleerde en verwarrende verpakking en stevige muziekwerken een typisch Thee Silver Mt. Zion (...) product. "Emotional epic ambient postrock" wordt deze gerecycleerde vlag genoemd en dat blijkt de lading wel min of meer te dekken. Gelukkig blijft deze avant-gardistische groep niet ter plekke trappelen en kan, dankzij een nauwgezette vocale omkadering, deze bombastische omschrijving evengoed vervangen worden voor "walsende, fijngevoelige straatmuziek". Belangrijk is vooral de erg boeiende muziek op dit schijfje.

Meer over Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.