Vijf platen en een veel te kleine maar hondstrouwe fanbasis, dat heeft het Gentse collectief Thou vast te bieden. Een doorbraak naar de grotere massa kan het echter helaas nog niet op zijn palmares schrijven. De hulp van topproducer John Parish (PJ Harvey, Eels, 16 Horsepower) mag daar hopelijk eindelijk verandering in brengen. 'I Like Girls in Russia' is immers een aardig swingend, onconventioneel plaatje.
Lekker vaag gitaarwerk en een verdoofde zang van afwisselend Bart Vincent en Does de Wolf staan bij Thou centraal. Zo bevat deze nieuwe langspeler 11 forse pop-/ rocknummers op die vragen om een stevig geluidsvolume. Accenten met Rhodes, Hammond of loops verhogen de frisse, enigszins experimentele uitstraling van deze cd. Bovendien wordt het Thou-geluid vaak ver weg gefilterd wat een bevreemdend effect geeft. Neemt niet weg dat er regelmatig ruimte gemaakt wordt voor rustigere popsongs ('Scotty') waaruit blijkt dat Bart en Does zich ook samen zingend perfect uit de branding weten te redden. Hoogtepunten zijn echter het surfende rock 'n' rollnummer 'Kickin' of het zwoel romantische 'Breakin' up the Heart of a Girl' dat met ouderwetse vioolpartijen de hartjes roert. Zo is 'I Like Girls in Russia' een fijn afwisselend schijfje voor wie al eens houdt van minder voor de hand liggende akkoordschema's. Rustige en ingetogen nummers als 'Dizzy Daydream' sieren dit leuk, maar net iets te karakterloos cd'tje. Helaas is het te groot gebrek aan een vaste identiteit iets wat ook ditmaal weer het succes van Thou zou kunnen tegenspreken. Geheel onterecht overigens.
De titel 'I Like Girls in Russia' is gebaseerd op een spraakverwarring tussen band en producer. Op muzikaal gebied hebben beiden mekaar echter duidelijk perfect kunnen aanvullen. Het resultaat is een aardig mondje muzikale kunde dat echter niet altijd even vlot bekt.

Meer over Thou


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.