Liefhebbers van zwart omfloerste stembanden en haast poppy aandoende metal spitsen best meteen de oren, want Tiamat komt zomaar eventjes een klasse-dvd afleveren. 'The Church of Tiamat' heet het kleinood en het is een schijfje waar meesterbrein Johan Edlund duidelijk zijn stempel op heeft weten te drukken. Dat bij Tiamat het tongue-in-cheeck-gehalte steeds belangrijk is, valt onmiddellijk af te leiden uit de titel. Natuurlijk biedt deze dvd de verwachte zaken, zoals een live-show en extraatjes, maar de uitwerking mag er meer dan wezen.

Allereerst is er de prachtige live-registratie. Nu heeft Tiamat er niet voor gekozen om een echte festival- of zaalshow op pellicule vast te leggen, maar werd er in Polen een heuse televisiestudio afgehuurd. Dat heeft zo zijn beperkingen - onder meer het publiek is niet bijster talrijk te noemen wegens plaatsgebrek - maar ook veel voordelen. Het camerawerk is zonder meer succulent en dankzij een flink uitgebouwd lichtspel kende Tiamat zelden voordien een even sfeervolle omkadering. Nu dient gezegd dat de belichting soms wel heel summier is en er dus ook niet altijd even veel te zien valt, maar een kniesoor die daarop let. Frontman Edlund is zeer goed bij stem en de band is duidelijk een goed geoliede machine, wat vreemd kan lijken gezien de bandleden duizenden kilometers uit elkaar wonen (Edlund in Griekenland, de rest verspreid over Zweden). De romantisch-donkere tonen die Tiamat voortbrengt laten songs als 'Gaia', 'Cold Seed' of 'Brighter Than the Sun' steevast een gevoelige snaar raken. Naast het obligate live-gedeelte volgt een al even obligaat interview, dat helaas behoorlijk nietszeggend is. Dat heeft niets te maken met Johan Edlund of bassist Anders Iwers, maar wel met de ronduit lullige vragen die gesteld worden. Veel interessanter is de collectie van alle promoclips die Tiamat reeds gemaakt heeft, van de allereerst opnames (toen Tiamat nog een death metalband was) tot de gesofisticeerde clips van onder meer 'Cain' of 'Brighter Than the Sun'.

'The Church of Tiamat' is zonder enige twijfel een absolute 'must have' voor elke liefhebber van deze band. Wie nog nooit van Tiamat heeft gehoord maar wel een voorliefde voor zwartfluwelen metal/rock heeft, doet er ook niet slecht aan deze dvd in huis te halen.

Meer over Tiamat


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.