Wie Polen enkel kende van de extreme bands zoals daar zijn Vader, Decapitated of Behemoth, mag nu ook ontdekken dat postrock in die contreien een uiterst aangename vertegenwoordiger heeft onder de vorm van Tides From Nebula. Een apart geval ook, want al te makkelijk worden instrumentale bands met iet of wat zweverigheid gecatalogeerd onder die noemer, maar bij deze act is dat zweverige essentieel onderdeel van het concept en het werkt nog eens verdraaid goed ook!

Veel mensen verbinden de term postrock automatisch met een band als Neurosis, maar wie wat dieper graaft, beseft snel dat er ook in dat etherische departement een hoge graad aan verscheidenheid zit. Sommige bands kiezen resoluut voor de wat zwaardere aanpak, maar Tides From Nebula doet dat overduidelijk niet. De haast onaardse zachtheid waarmee deze drie heren zalvende tonen door het zwerk sturen is zeer bijzonder. Het trio moet het niet hebben van oneindig herhaalde melodieën of repetitieve loopjes, maar bouwen op een stuwende drum of baslijn de ene melodie na de andere, veelal met een fikse dosis delay of reverb op de gitaren, waardoor het dromerige karakter van het geheel benadrukt wordt. Dat klinkt misschien bekend in de oren, maar de manier waarop deze jongens dat doen, zet ze toch apart van de concurrentie. Dat is vooral te wijten aan de herkenbaarheid van de aparte songs en aan het feit dat het hele plaatje netjes klopt, zonder enige afzwakking. Instrumentale muziek mag dan al sneller gebukt gaan onder fletsere momenten, dit kleinood bouwt zoveel variatie in dat een luisteraar geboeid blijft tot de laatste noot echoënd is weggestorven.

De enige waarschuwing die mogelijk van toepassing is, is dat Tides From Nebula over de hele lijn dat zweverige en zachte karakter blijft houden. Wie links en rechts uitbarstingen verwacht, is er dus aan voor de moeite. Maar daar staat tegenover dat het ook niet altijd om ter hardst moet gaan. Dit is zo een van die plaatjes die een mens best met hoofdtelefoon beluisterd, liggend in de zetel en genietend van een goed glas whisky.

Meer over Tides from Nebula


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.