Het Amerikaanse trio Tombs, afkomstig uit Brooklyn, heeft de laatste jaren niet bepaald stilgezeten. Na hun debuut in 2009 gaf platenlabel Relapse in 2010 ook een verzameling demo's en eerder materiaal uit. Nog geen jaar verder en de opvolger van 'Winter Hours' ligt al klaar. Op 'Path Of Totality' serveren ze een potente mengeling van sludge metal, experimentele klanken en klassieke black metal.

Uiteraard moet er steeds een band de luidste zijn, maar de laatste tijd steken wel erg veel groepen elkaar naar de kroon. Is het dan toch tijd voor versterkers die tot 11 kunnen gaan? Ook genres lijken de laatste jaren steeds meer in elkaar op te gaan, en wanneer dat dan bijvoorbeeld black en sludge metal zijn is de uiteindelijke combinatie meestal extreem zwaar te verteren. 'Path Of Totality' ligt als een baksteen op de maag, maar laat zich niet verleiden tot ellenlange uitspattingen van opbouw en wederopbouw. Het grootste deel tracks klokt af onder de vijf minuten, wat voor een band die als sludge/shoegazer wordt omschreven toch behoorlijk kort is. Door de genadeloze blastbeats van drummer Andrew Hernandez krijgen de nummers ook de nodige vaart mee en de vele tempowisselingen gaan kundig de verveling tegen. De vocalen zijn slechts zeer karig aan het totaalgeluid toegevoegd en dragen veelal bij tot de monumentale klank. Op 'Bloodletters' en 'Path Of Totality' gaan de oerschreeuwen door merg en been terwijl de dubbele basdrums als een verre donderstorm op de achtergrond weerklinken.

Het zal voor de geschreven pers steeds moeilijker worden om superlatieven voor de woorden zwaar en hard te vinden als dit soort extreme metal zijn opmars blijft verder zetten. Tombs haalt op 'Path Of Totality' de sloophamer boven en zet zijn destructieve missie onverminderd voort. Ze doen dit met minder gevoel voor finesse dan pakweg Neurosis of Isis, die meer voor de geleidelijkere opbouw kiezen, maar met brute kracht. Hierdoor zijn ze volstrekt ontoegankelijk voor mensen die niet in het genre thuis zijn, en ongemeen goed voor zij die zich er wel in thuis voelen.

Meer over Tombs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.