Debuut 'Rotten Death' van het Zweedse Tormented was een heerlijke flashback naar de begindagen van de death metal en meer bepaald de Stockholm-scene. Die ronkende en groezelig klinkende gitaren! Die sappige polkabeats van de drummer! Die verstaanbare edoch geweldig giftig klinkende vocalen! Het zal de liefhebbers dan ook enorm veel plezier doen om te horen dat op opvolger 'Death Awaits' letterlijk geen bal veranderd is aan de aanpak van deze heren. Zweedse old school death metal op zijn best? Het zal nog niet zijn!

Tormented zou niet de eerste band zijn die teruggrijpt naar de stofzuigersound van vroeger, maar deze heren zijn wel een van de weinige acts die daadwerkelijk authentiek klinken. An sich hoeft dat niemand te verbazen, aangezien de line-up bestaat uit oude rotten in het vak, maar dan nog. Wie Tormented een kans geeft, denkt dat Dismember nog steeds bestaat en een huwelijk is aangegaan met Autopsy. 'Death Awaits' is lomp, bruut en groovy en klinkt als een verrotte puist op de kont van een enorm dikke headbanger en voor een keertje is dat allemaal een compliment, want death metal hoort ziekelijk te zijn.

Er wordt lekker doorgeramd tijdens de negen lappen bloederig metaal en het valt wederom op dat de groove de melodie lekker naar huis speelt. Hoewel hetgeen er gebracht wordt nergens bovenmatig ingewikkeld is (eerder vrij simpel), weten de riffs toch rechtstreeks naar de keel te grijpen en zet het geheel aan tot compleet loos gaan. Een bijzondere vermelding dient gemaakt te worden voor de zang van Andreas Axelsson, die erin slaagt om brallerig en verstaanbaar te schreeuwen, maar tegelijkertijd een onderhuidse dreiging en vitriolen sfeer in zin vocalen weet te leggen. Ergens is hij in dat opzicht verwant aan de klassieke gromzang van Taneli Jarva bij Sentenced (vooraleer die de meer gotische kant opgingen): rauw, maar niet té, waardoor de vettigheid van de zang extra in de verf wordt gezet.

Enig nadeel? De teksten zijn vrij simplistisch en zeker de refreinen zijn niets meer dan een herhaling van de titel, maar is er dan ook maar iemand die daar om maalt? Dit is old school death metal van de bovenste plank en dient om op luid volume door het huis gejaagd te worden!

Meer over Tormented


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.