Het is onwaarschijnlijk hoe groot de graad aan kruisbestuiving binnen de Scandinavische metalscene is. Tormented is een relatief nieuwe band, maar met (al dan niet voormalige) leden van onder meer Marduk of Facebreaker kan men bezwaarlijk spreken van groentjes. Het blijkt overigens ook eens te meer dat oude rotten nog vaak de beste songs schrijven, want net als Bloodbath grossiert Tormented in zeer sterke old school death metal.

Het titelnummer mag de dans openen in onvervalste Stockholm-stijl: de polkabeats van de drummer zijn onweerstaanbaar, de gitaren klinken heerlijk groezelig en grommen een flink eind weg en de zang is rauw edoch verstaanbaar. Hier is geen nood aan een diepe putgrom die niemand begrijpt: vunzigheid lekt uit elke porie van dit plaatje. Ook 'Vengeance from Beyond the Grave' met zijn bedrieglijk simpel refrein, is een winnaar, zij het een tikje chaotisch.

Vanaf 'Blood of the Undead' duiken plots snijdende en pakkende melodieën op. Het is niet als zouden de heren van de weeromstuit melodieus of – godbetert – subtiel gaan worden, maar het is hier dat de erfenis van een act als Dismember zich ten volle laat gelden. Boven een barrage aan rauwheid zijn messcherpe gitaarlijnen te herkennen die de songs nog meer een eigen karakter geven. De occasionele vertraging is dan ook welkom nieuws en laat de snellere stukken beter tot zijn recht komen.

Tormented doet misschien niets nieuw, maar de manier waarop smaakt alvast naar meer. 'Rotten Death' ademt die heerlijke klassieke sfeer uit, toen death metal niet ging om techniek of vingervlugheid, maar toen dodelijke groove het belangrijkste element was, gecombineerd met een ranzig morbide kijk op de wereld (weliswaar altijd met een fikse dosis tongue in cheeck). Dat betekent dat deze heren makkelijk hun plaats kunnen innemen naast superband Bloodbath, want ook al staat Tormented misschien nog niet op dat niveau, de intentie en de eerlijkheid van het geheel staat buiten kijf. Dat het dan ook een erg aanstekelijk schijfje heeft opgeleverd, is de kers op de taart. Of de oogbal op de dode geit.

Meer over Tormented


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.