Transitional is een duo uit het Verenigd Koninkrijk met in zijn rangen producer Kevin Laska en Dave Cochrane. Die laatste werkt al geruime tijd samen met Justin K. Broadrick (ex-Godflesh) in het shoegazeproject Jesu, dus het hoeft niet te verbazen dat Transitional zich ophoudt in het schemergebied tussen metal, shoegaze en elektronica. 'Nothing Real Nothing Absent' is een bedwelmende geluidstrip die ruim een half uur duurt voor slechts 6 nummers.

Opener 'Nowhere Shining' schiet na 2 minuten uit de startblokken als een slepend industrialopus dat gedragen wordt door een lome drumbeat. Flarden noise en distortiongitaren blijven zich opstapelen tot een absolute climax. Zo wordt de luisteraar langzaam maar zeker meegezogen in een labyrint van geluiden waarin het heerlijk verdwalen is. Ook de langgerekte drone 'Fractured' neemt uitgebreid de tijd om door te dringen en geeft aan dat Transitional voor het ongeoefend oor waarschijnlijk iets te zwaar zal uitvallen. De geprogrammeerde drums geven 'This Paradise pt. 1' iets meer richting en ook de vervormde vocalen zijn een verademing temidden alle lawaai. 'This Paradise pt. 2' gaat dan weer overal en nergens heen, terwijl subtiel slagwerk, pompende bas en mechanische stemmen 'Lustless' tot het beste nummer van de plaat maken. Eindigen doet men met 'Abandonment', wederom een soort noise-experiment dat niet altijd even goed kan boeien.

Transitional toont dat het potentieel heeft om op gelijke hoogte te staan met bands als Swans en Jesu, maar verliest zich iets te vaak in elektronisch geneuzel om helemaal te overtuigen. Wie niet vies is van een fikse dosis geluidspollutie op tijd en stond zal de indringende noise en fragmentarische metal van dit gezelschap zeker kunnen smaken. Voor alle anderen zal 'Nothing Real Nothing Absent' helaas geen meerwaarde betekenen.

Meer over Transitional


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.