Voor het Noorse collectief Tristania is het allemaal bijzonder snel gegaan. Hun volwaardige eerste langspeler, 'Widow's Weeds' werd immers overal ter wereld onthaald als een klein meesterwerk. Het was inderdaad een verrassend sterk debuut van een vrij jonge band en een plaat die het 'Beauty and the Beast'-principe van een brullende man en een lieflijk zingende vrouw haast perfect toepaste. Op 'Beyond the Veil' en 'World of Glass' dook de nood aan nieuwe invalshoeken op en die zoektocht is bijna ten einde op 'Ashes', hun recentste kleinood.
Wie enkel de moeite neemt om enkel de eerste twee nummers op deze plaat te beluisteren (respectievelijk 'Libre' en 'Equilibrium') zou kunnen concluderen dat Tristania terug naar de basis is gegaan. Op beide nummers neemt een logge vorm van gothic metal immers de bovenhand. Dat wordt vooral gekenmerkt door de korrelige strot van Kjetil Ingebrethsen, die slechts in mindere mate wordt bijgestaan door de lieflijke zang van zangeres Vibeke Stene. Vanaf 'The Wretched' is het echter andere koek. Nu haalt Tristania de experimenteerdrift boven. De rasechte metal die altijd in lichtere mate vervat zat in het werk van de band verdwijnt stilletjes aan naar de achtergrond om plaats te ruimen voor een wat meer dromerige sfeer. Zo heeft 'The Cure' wel wat weg van een zware versie van de band The Cure, met een oproepen van de duistere sfeer door eenvoudige muziek, sobere keyboardsnufjes en vrij ingetogen zang. Het aandeel van Kjetil is kleiner aan het worden, wat er voor zorgt dat het contrast des te groter wordt wanneer hij wél mag. Grootste troef van Tristania is sowieso Vibeke, die niet alleen een heel mooie vrouw is maar ook nog eens beschikt over een zeer zuivere stem.
De ware metaladept zal het op het eerste gehoor mogelijk iets lastiger hebben met 'Ashes', wat vooral komt doordat Tristania wil bewijzen dat ze niet voor één gat te vangen zijn. Dit is zo'n vermaledijde plaat die beter wordt met elke luisterbeurt en die dus wat tijd nodig heeft om te rijpen. Eenmaal gebeten door het virus is er echter geen weg meer terug.

Meer over Tristania


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.