Soms komt een mens voor verrassingen te staan: zo had niemand ooit verwacht dat na een stilte van negen jaar het symfonische black metalcombo Troll ooit nog de kwaadaardige kop zou opsteken. En toch is hier 'Neo-Satanic Supremacy', een album dat laat horen dat de opzet van de band geen spatje veranderd is, maar dat evenzeer een geluid laat horen dat een pak beter is dan vroeger, al zijn de composities nog altijd even sterk. Misschien zelfs beter, want net zoals wijn beter wordt met de jaren, is ook Troll flink vooruit gegaan.

Spilfiguur van Troll is Nagash, die in een vorig leven de bas beroerde bij Dimmu Borgir en tevens een van de breinen achter The Kovenant is. Het leidt geen twijfel dat Troll en Dimmu Borgir enigerlei overeenkomsten vertonen, aangezien beide bands ongeveer tegelijkertijd ontstonden. Maar waar bij de laatstgenoemden het symfonische element steeds meer de bovenhand nam, bleef bij Troll de kwaadaardigheid van de gitaarpartijen het meest bepalende onderdeel. Dat gevoel van smerigheid en puur, ongezuiverd kwaad is trouwens een van de sterke punten van 'Neo-Satanic Supremacy': haat en venijn spuiten uit elke porie terwijl er op een hoog niveau wordt gemusiceerd en het geheel al bij al vlot verteerbaar blijft. De gifstrot van Nagash rochelt en krijst zowel in het Noors als het Engels, terwijl de gitaren zoemen als venijnige killer bees die dringend een slachtoffer nodig hebben. De toetsenpartijen klinken – zoals het hoort – veelal duister en zouden apart best passen als soundtrack bij een behoorlijk gestoorde horrorprent. Luisteren naar dit album staat gelijk aan het krijgen van een adrenalinerush die vooral gevaarlijk is voor de nietsvermoedende medemens die de pech heeft om het pad te kruisen van een Troll-adept. Uitschieters alom, met onder meer 'Alt for Satan', 'Burn the Witch' (heerlijk refrein) of het titelnummer als absolute toppers. Troll verenigt de beste elementen van black metal met toetsen evenals die van de meer barbaarse variant die het gebruik van enigerlei melodie schuwt. Dat is een hele prestatie, zeker wanneer in overweging wordt genomen dat de heren geruime tijd hebben stilgelegen.

Troll heeft met 'Neo-Satanic Supremacy' meteen een klepper van formaat op de wereld losgelaten. Het extreme metaljaar 2010 begint verdraaid goed!

Meer over Troll


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.