Het is hartverwarmend om te zien hoe een relatief bescheiden label als Cruz del Sur er een erezaak van maakt om traditionele heavy metalbands de wijde wereld in te sturen. Naast een eerder doomgetinte act als Argus mag nu ook Twisted Tower Dire zijn opwachting maken. Deze band kiest meer voor de 'luchtiger' aanpak en klinkt voor een Amerikaanse act enorm Europees. Nostalgici kunnen zich al in de handen beginnen wrijven, want bij dit plaatje lijkt het alsof de New Wave of British Heavy Metal nooit is weggeweest.

De intentieverklaring is er al vanaf opener 'Mystera': het tempo is snedig zonder ooit te vervallen in de soms enorme turbodrumpartijen van tegenwoordig, het gitaarwerk staat stevig verankerd in de riff terwijl beide gitaristen meer dan eens duellerende melodieën bovenhalen, en boven dat alles zweeft een heldere zangstem met een licht ruw kantje. De referenties zijn klassiek, maar niet minder legitiem: Twisted Tower Dire is meer dan duidelijk geïnspireerd door bands als Iron Maiden of Thin Lizzy, al is deze act net dat beetje pompender dan beide grootheden. Doordat deze jongens geregeld er fluks vandoor gaan, wordt het adrenalinepeil hoog gehouden, en dat valt zeker af te leiden uit een nummer als 'Snow Leopard'. Dit is gezegend met een heerlijk refrein (misschien een tikje belegen, maar dat maakt het niet minder geinig) en een flukse opstoot van een ritmeriff.

Twisted Tower Dire neemt trouwens nergens gas terug, zelfs niet in de langzamere songs. Het energieke karakter van de muziek geeft daardoor een mens spontaan een brede glimlach. Wat ook nog eens telt is dat, hoewel de invloeden herkenbaar zijn, de muziek zelf niet rechtstreeks valt te vergelijken met enige andere band, en dat is een hele prestatie. Het geheel is onmiskenbaar heavy metal in de oude stijl, maar Twisted Tower Dire geeft aan dat alles een geheel eigen draai. Alleen daarvoor verdienen ze aandacht. Dat 'Make It Dark' een erg onderhoudend album is, blijkt dan een meer dan leuke bonus.

Meer over Twisted Tower Dire


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.