Adam Stephens (zang/gitaar) en Tyson Vogel (drums) kennen elkaar al sinds ze 5 jaar oud waren en begonnen in 2002 samen te musiceren onder het pseudoniem Two Gallants. Ondanks hun jeugdige leeftijd lieten 'The Throes' (2004) en 'What the Toll Tells' (2006) een eigenzinnige crossover tussen folk, punk en blues. Met de akoestische EP 'The Scenery of Farewell' illustreerden de heren eerder dit jaar dat ze ook in intimistische setting sterk uit de verf komen, maar enkele maanden trekt het duo alweer de kaart van de elektrische gitaar. Het resultaat is een doorleefd werkstuk dat getuigt van een uitstekende verstandhouding tussen beide muzikanten.

Het distinctieve geluid van de groep wordt gekarakteriseerd door de nasale vocalen en het bevlogen gitaarspel van Stephens, geruggensteund door het frenetieke slagwerk van Vogel. Die laatste beperkt zich niet tot ritmische monotonie en integreert zijn jachtige drumroffels moeiteloos in het totaalgeluid. De belangrijkste exponenten van deze aanpak zijn 'The Deader' en 'Reflections Of the Marionette', twee songs die fijnzinnige lyriek koppelen aan krachtige americana. Maar er is meer. Een Dylaneske Stephens beroert de mondharmonica in een hartverscheurend 'Ribbons Round My Tongue'. Het ingetogen 'Fly Low Carrion Crow' had niet misstaan op 'The Scenery of Farewell', terwijl afsluiter 'My Baby's Gone' nog een laatste maal verschroeiend uit de hoek komt. Helaas mist Two Gallants op dat vlak nog een beetje extra spankracht: in tegenstelling tot de verzengende passages die de heren live vaak uit hun mouw schudden, blijft de ultieme apotheose achterwege. Desondanks blijft deze langspeler wederom een plaat om u tegen te zeggen.

De heren Stephens en Vogel voelen elkaar uitstekend aan en onderscheiden zich van het rockpeloton door een bijzondere wisselwerking tussen gitaar- en ritmepartijen. Hun titelloze derde laat nog enige ruimte voor verbetering, maar blijkt een intrigerend opus dat op klassieke leest geschoeid is zonder passé te klinken.

Meer over Two Gallants


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.