Two Russian Cowboys zijn twee West-Vlamingen die in 1989 laureaat werden in de Tin Pan Alley Rally van Studio Brussel en de voorloper van de Comedy Cup in 1996 wonnen. De 'groep' bestaat al twintig jaar en maakt lawaaierige folk overladen met agressie en onzinnige teksten. 'Unplugged Lowbat', overigens hun debuut, opent met 'Anarchy For Choir': een 16-koppig kerkkoor zingt 'Anarchy for the U.K.' van The Sex Pistols. En zo zijn er wel meer bekende geluiden te horen op dit album. In 'Haunting Things Away' wordt er bijvoorbeeld gegorgeld op de tonen van 'Paint It Black' van The Rolling Stones. 'Rainy Day Woman #13' van Bob Dylan wordt door de hoorns van Galatasaray nieuw leven ingeblazen. Two Russian Cowboys bewerken ook 'Sweet Instigator' van Ozark Henry tot een inleiding op de West-Vlaamse zanger van die groep, Piet Goddaer, maar het blijft wat oppervlakkig. Klanten van de Nationale Loterij herkennen misschien het bewerkte Keno-deuntje in 'GUERREaLLAHtELE', een downtempo jazzy nummer à la Saint-Germain met een heerlijke trompet en fluit dat qua stijl uit de toon van het album valt.
De meeste nummers, vooral op 'The Early Days 1984 - 1994' (een verzameling ouder werk, opgenomen in Flagey en tijdens optredens), zijn echter een soort kampvuurfolk, badend in akoestische gitaren en een donkere stem. 'Jackson' is bijvoorbeeld een uptempo nummer met snel gitaarspel aangevuld met schijnbaar verdwaalde gitaaraanslagen. Dat de song gaat over het merkwaardige leven van de zoon van een predikant en een non, houdt het geheel boeiend. 'Boring' is eveneens een typisch nummer, met de "Russian no-beat" ("If you don't feel the beat, it's because there is no beat at all") en kent net als 'I Wanna Be Your Dog' (van The Stooges) lekker snel gitaargetokkel dat stopt op het moment dat het dreigt te gaan vervelen. Het lugubere 'Drink Your Whisky' verveelt niet met z'n zware metal-achtige zanguitspattingen over een snelle en lawaaierige folkgitaar. Met 'MargrietHermans'ZusEenDikkeKoe' (de titel alleen al is het vermelden waard) staat er zelfs een dikke minuut pisnijdige, donkere metal op dit album.
Dan valt de verzameling oude nummers echter stil en is het wachten tot samba-afsluiter 'Rio + Ramba' voor er weer noemenswaardig leven in de brouwerij komt. Begin gerust te shaken en geniet van de tekst van 'Rambo' op de tonen van 'Luka' van Suzanne Vega, maar muzikaal breekt het geen potten. Zo kan 'Unplugged Lowbat - The Early Days' ook samengevat worden: grappig en onderhoudend, aangenaam om naar te luisteren, maar muzikaal niet altijd even sterk.

Meer over Two Russian Cowboys


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.