Daar waar vroeger de Faroëreilanden louter bekend stonden voor hun winderige omgeving en hun schapen, is deze kleine eilandengroep sinds kort op de metalen kaart verschenen dankzij de heren van Tyr. Hun epische en lichtjes folkgetinte metal is aan een razende opmars bezig en de band zelf brengt aan een behoorlijk hoog tempo nieuwe albums uit. 'Land' is de laatste baby en hoewel de band op het eerste gehoor gewoon verdergaat waar de vorige schijven ophielden, is er toch meer aan de hand.

Het eerste dat opvalt aan dit album is dat er enorm vaak in de moedertaal van de heren wordt gezongen. Vroeger sierden dergelijke songs ook wel de albums, maar nu zijn er slechts drie songs die in het Engels worden gezongen, de rest is allemaal in het Faroërs. Dat geeft alweer een aura van authenticiteit, zeker omdat deze taal zo verdraaid geschift klinkt edoch perfect is voor Tyr's uitgesponnen composities. Want lang zijn ze. Dat stoort niet op plaat, al kan het gebeuren dat de band live wat aan de langdradige kant is. Hoe het ook zij, de zuivere en vrij hoge stem van Héri Joensen is nog steeds prominent aanwezig, al wordt hij vaker ondersteund door een heus koor. De bezwerende herhalingen zitten ook nog steeds op hun plaats, maar de band is er wel in geslaagd om meer tempowisselingen door te voeren en vooral de riffs zelf veel interessanter te maken. Er gebeurt simpelweg veel meer in een song en daar waar vroeger de aandacht al eens durfde verslappen, verzwakt die deze keer niet. Echte uitschieters vallen niet te noteren, aangezien het hele album prat gaat op bovengemiddelde klasse, alleen is het nogal bizar dat het kwartet alweer 'Hail To The Hammer' heeft opgenomen. Deze klassieker van hen hebben ze ondertussen al zo'n vier keer heropgenomen en hoewel dit een vaste plaats heeft in de live-set, is het een beetje een raadsel waarom deze song opnieuw aan het plaatje werd toevertrouwd.

Met 'Land' heeft Tyr een sterk nieuw hoofdstuk aan hun veroveringstocht gemaakt, eentje die hun voorgaande werk zowaar in de schaduw weet te stellen. Met frisse melodieën, vrolijke zanglijnen en sterk vakmanschap komen deze heren nog ver.

Meer over Tyr


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.