7 jaar is het geleden dat de wereld nog eens iets hoorde van U-Cef, toen werd zijn debuutalbum, 'Halalium', zeer goed ontvangen en werd hem een grote toekomst toegeschreven. Ondertussen was er 9/11, ging zijn label over kop en kon hij terug van nul beginnen. Nu is hij terug met zijn plaat 'Halalwood' op het Crammed-label, dat zich specialiseert in wereldmuziek.

De Marokkaan Moulay Youssef Adel is geboren in Rabat en heeft daarna ondermeer gewoond in Londen, Montpellier en New York. Al de invloeden die hij daar heeft opgedaan heeft hij versmolten tot een nieuw genre: Halal. De ingrediënten zijn traditionele Marokkaanse muziek, dub, hiphop en nog een dozijn andere stijlen. Halal klinkt eigenlijk gewoon als Marokkaanse muziek met een beat onder en dat is toch wel een gemiste kans. Zo revolutionair als zijn vorige plaat werd bevonden, zo achterhaald klinkt 'Halalwood'. Zeven jaar uit roulatie zijn, is langs de ene kant natuurlijk niet niks, maar langs de andere kant, als je zeven jaar de tijd hebt gehad, mag het wel iets meer zijn.

De nummers zijn gelukkig niet allemaal te verwaarlozen. De samenwerking met de beschermheilige van de Afrikaanse muziek, Damon Albarn, is het beluisteren waard. De Brit brengt zijn melodica mee en even lijkt het of er Gorillaz in Marokko leven. Het absolute hoogtepunt van de plaat is evenwel 'Marhabahia', hier blijft Youssef het dichtst bij de traditionele Marokkaanse muziek. Het kan nog het best als trance omschreven worden. Niet in de DJ Tïesto-variant, maar in de zin van donkere, repetitieve, bezwerende muziek. Indrukwekkend.

De conclusie is simpel: 'Halalwood' schiet te kort. Het gat in de markt is er, maar U-Cef heeft het niet kunnen opvullen. Er zit zeker potentie in dit project, maar meer inovatieve ideeën en originaliteit zijn gewenst. U-Cef heeft de eerste stap naar een grote doorbraak gezet door Damon Albarn te strikken, maar er zal meer nodig zijn om een artiest van betekenis te worden.

Meer over U-Cef


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.