Er zijn bands die het simpel en rechtlijnig houden, en bij wie de classificatie een eitje is. En dan zijn er bands als Ulcerate, die niet alleen er in slagen om een aantal genres naadloos te versmelten, maar binnen diezelfde genres ook nog eens heel apart aan de slag gaan. De titel van dit kleinood is alvast bijzonder goed gekozen, want dit is nog eens zo'n plaatje dat een mens niet alleen met verstomming slaat, maar evengoed met een beenharde vuist, compleet met boksbeugel.

De eerste dertig seconden van opener 'Burning Skies' zouden luisteraars kunnen doen geloven dat Ulcerate gewoonweg een aparte vorm van death metal speelt. De fiks opgefokte drumpartijen, brute gitaarriffs en heerlijk ranzige gromzang wijzen alvast in die richting. En dan doet de band iets heel aparts: ze beginnen te kronkelen en dwars te zijn en plots is Ulcerate veel meer dan een brute death metalband. Niet alleen laten ze de snelheid vaak voor wat het is, ook het veelvuldig gebruik van dissonanten en tegendraadse of ogenschijnlijk tegennatuurlijke gitaarlijnen is een vak apart. Daarbij komen vervolgens ritmes die ver buiten de standaard 4/4 maat gaan, et voila!

Die dissonante akkoorden blijken trouwens een constante in het verhaal, en zijn zeer kenmerkend voor deze band. Het lijkt misschien alsof in elk nummer dezelfde terugkomen, maar dat is schijn. Die aparte ritmiek en aanpak doet heel soms denken aan een wilde mix van Immolation (het death metalgevoel met aparte aanpak), Mastodon (de ritmiek die platgetreden paden vermijd) en een lichte dosis occulte black metal (het overheersende gevoel van angst in een beklemmende atmosfeer). Daar komt wel bij dat Ulcerate eerder sonische soundscapes fabriceert dan songs, want een eenvoudig strofe-refrein-strofe is nergens te vinden. Dat is hier echter een goede zaak, want precies dankzij alle aparte invloeden maakt deze groep iets verfrissend en beklijvend.

Met 'The Destroyers of All' heeft Ulcerate een wereldvreemd maar intrigerend plaatje gemaakt dat smaakt naar meer. Het is allesbehalve licht verteerbare kost, maar wie zich de moeite getroost om zich te verdiepen in deze bizarre wereld, komt een erg sterke trip doorheen duistere krochten tegen.

Meer over Ulcerate


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.