Canada is een apart land, zeker op muzikaal vlak. Aan de ene kant brengt het de meest generische en platte popmuziek voort (Avril Lavigne, Céline Dion, ...), aan de andere kant is het een thuishaven voor geschifte en vooruitstrevende metalbands. Waar zou de harde sector zijn zonder Strapping Young Lad, Annihilator of Kataklysm? Unexpect is ook een apart eendje in deze vreemde bijt, in die zin dat dit combo er prat op gaat een gigantische hoop invloeden in de muziek te gooien. De basisformule blijft misschien metalgerelateerd, alles wat erbij komt is een hutsekluts van stijlen en genres.

Dat klinkt leuk op papier, maar helaas is de uitwerking om van te huilen. Vooruitstrevend zijn is één ding, maar als alles semi-lukraak op een hoop wordt gegooid in songs die kant noch wal raken en als een stuurloos schip genadeloos op een ijsberg knallen, is er toch wat aan de hand. Dat euvel wordt al duidelijk tijdens eerste track 'Unsolved Ideas of a Distorted Guest': op een metalen basistrack gaan de vocalen alle kanten uit, duiken melodielijnen op die de naam nauwelijks waardig zijn en worden zowaar kermiskeyboards gebruikt om het nog een stuk erger te maken. Op zich zouden al die elementen kunnen werken, maar hier is het werkelijk zo lukraak op elkaar geplakt dat het geheel van geen kanten werkt.

Het ergste van dit alles is dat de band diezelfde techniek vervolgens nog eens tien keer toepast in nummers die steevast irritatie opwekken. Eclecticisme in muziek kan nochtans perfect werken, maar dan zit er gewoonlijk een lijn in, hoe vergezocht ook. Hier is het eerder een kwestie van bijzonder veel zaken inspelen en die vervolgens à la carte op elkaar plakken, in de ijdele hoop dat het geheel zou passen of zou inspelen op de noden van luisteraars voor wie avantgarde niet ver genoeg gaat en enkel kicken op de meest obscure en geflipte dingen, louter omwillen van het feit dat dit onbeluisterbaar is voor een ander.

Unexpect is inderdaad een onaangekondigde onaangename verrassing die misschien best diep onder de Canadese sneeuw begraven wordt en niet meer te voorschijn komt zodra de lente in het land is.

Meer over Unexpect


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.