Bij Blue Note weten ze al ruim tien jaar hoe ze klinkende munt moeten slaan uit hun uitgebreide jazzcatalogus. De reeks Blue Note Trip was vorig jaar aan haar tiende jaargang toe en presenteerde weer meer dan dertig aanstekelijke songs om de zomer- en wintermaanden vrolijk mee door te komen. Meer creatief was wat de Amerikaanse rapper, hip-hop-producer en dj Madlib inmiddels precies een decennium geleden uithaalde met enkele jazzklassiekers op zijn gerenommeerde 'Shades of Blue'. In dezelfde trant gingen diverse Vlamingen jaren geleden aan de slag met Blue Note-materiaal op de zogeheten 'Sidetracks'. Niet zozeer Buscemi, maar wel Alex Callier, Mo & Benoeli en vooral Lefto & Krewcial lieten zich daarbij opmerken als meer dan bekwame mixers. Door nummers aan elkaar te kleven of zelfs echt met de verschillende lagen van een opname te gaan spelen en loops te leggen, maakten de compilatoren er zich niet bepaald gemakkelijk van af. Ze puzzelden met oud materiaal een nieuw werkstuk in elkaar, hetgeen zeker ook gold voor Tom Barmans bijdrage aan de reeks. De dEUS-frontman lijmde diverse nummers immers aan elkaar door er de stemmen van kunstenaars tussen te monteren. Niet alleen interessant voor wie geboeid is door die materie, maar ook verrassend swingend en inspirerend is 'That's Blue!' een plaat die nog geregeld uit de kast wordt gehaald.

Voor 'Living on Impulse! Compiled by Tom Barman' zal dat iets minder het geval zijn. Nochtans maakte de muzikant zijn werk van de door het label Impulse! uitbesteedde opdracht: hij nam 330 albums door om uiteindelijk precies dertig nummers over te houden. Het karwei heeft "mijn wintermaanden kleur gegeven", aldus Barman. Dat deze driedubbele verzamelaar hetzelfde effect zal hebben op de luisteraar, kan worden aangenomen. De selectie loont immers de moeite, al was het maar omdat Barman ook heel wat minder voor de hand liggende nummers koos, waarin de luisteraar echt op adem kan komen. Waar de Blue Note-compilaties in het verleden vaak hamerden op een pompende ritmiek, is het spectrum hier veel breder. Toch blijft het jammer dat de selectie onder weinig inspirerende noemers werd gebundeld, met name 'Come in!', 'Have a drink!' en 'Living on Impulse!'. De indruk ontstaat namelijk dat men de tracklist ook gewoon op shuffle zou kunnen afspelen. Een ander punt is dat het aantal ontdekkingen dat men via deze bundeling kan doen, beperkt blijft. Van de vele grote namen elimineerde Barman weliswaar de voor de hand liggende parels, maar wie het oeuvre van bijvoorbeeld John Coltrane of Keith Jarrett al ten gronde heeft uitgespit, zal niet versteld staan van de keuzes die voor deze uitgave werden gemaakt.

Had 'Living on Impulse! Compiled by Tom Barman' meer kunnen zijn? Absoluut. Desondanks moet gezegd dat de man zonder oogkleppen heeft samengesteld: met goede smaak en op zoek naar veel verschillende, ook melancholische, sferen. Ideaal materiaal dus voor wie nog niets van Impulse! in huis heeft, maar evenzeer aan te raden aan doorwinterde liefhebbers, die van Barman een aantal enigszins vergeten kleinoden cadeau krijgen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.