Wie in Amerika de naam “The Boss” mag dragen, heeft wat te betekenen. Rocklegende Bruce Springsteen is dan ook al jaar en dag een icoon, een symbool voor trots en eergevoel, vertolkt in onvergetelijke platen als ‘Born in the USA’.

Spreekt voor zich dat over zo’n legende ook tal van documentaires, bibliografieën of concertvideo’s gemaakt worden. Springsteen brengt live met zijn E Street Band dan ook pure rock’n’roll devotie en overgave. ‘Springsteen & I’ pakt de zaken eens anders aan. De documentaire zet niet The Boss, maar wel de individuele fan centraal. De prent bevat een geheel van getuigenissen, authentieke situaties en unieke anekdotes die allemaal verteld worden door de meest gepassioneerde Springsteen-volgers.

De hoes van de dvd ziet er in elk geval indrukwekkend uit: Bruce Springsteen met hoog opgeheven gitaar staat voor een achtergrond van tienduizenden toeschouwers. Het contrast met de inhoud kon niet groter zijn. Keer na keer komen wildvreemde fans -jong en oud, dik en dun- vertellen over hun fabuleuze ervaring. Toevallige ontmoetingen, unieke meet’n’greets en ridicule publieksinvitaties op podium passeren de revue. Doorheen die berg van totaal nietszeggende devote fanverhalen, worden af en toe een flard muziek of zeldzame livebeelden gefragmenteerd. Dertig seconden ‘Dancing in the Dark’ uit vorig millennium, een grammetje ‘Born to Run’: nooit eerder bevatte een dvd over een artiest zo weinig artistieke inhoud. Enig leuk aspect zijn de nooit eerder vrijgegeven livebeelden uit de man zijn beginperiode (‘Mansion on the Hill’), maar ook hier is de toeschouwer telkens niet meer dan tien seconden per flard gegund.

Als bonusmateriaal krijgt de koper nog vier creatieve filmpjes waarin wildvreemden zich voorstellen als de ultieme fan. Entertainment- of informatiewaarde, dikke nul. Als aanhangsel werden echter beelden voorzien uit Hard Rock Calling 2012 waarbij de werkelijke capaciteiten van Bruce en co eindelijk in de verf worden gezet. De muzikale charmeur laat met zijn lange tekstuele verhalen vol emotie en openbarstende vocale frasen het publiek uit zijn hand eten. Eenvoudige pianoballades groeien uit tot ontroerende voedingsbodems voor krachtig openbloeiende nummers. Op gepaste momenten haalt Springsteen zijn mondharmonica boven om zijn twaalfkoppige, strakke begeleidingsband het vuur aan de schenen te leggen. Zoiets is pas passie en puurheid. Op twee van de zes tracks (waarvan zelfs ‘Twist and Shout’ uit het befaamde Beatles-debuut) komt niemand minder dan Paul McCartney meedoen. Over legendarisch gesproken!

Uiteindelijk komt de aap uit de mouw: de makers van deze dvd beschikten over een paar legendarische beelden uit Hard Rock Calling en hebben die geprobeerd aan te kleden tot ze een volledige dvd konden samenstellen. Vervolgens hebben ze de journalisten van enkele grotere Britse muziekmedia als The Guardian uit eten gevraagd om na de laatste whisky te laten beloven ‘Springsteen & I’ ten hemel te prijzen. Of zoiets moet het toch geweest zijn, want eerlijk is eerlijk: hier is geen bal aan.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.