Het Ferrara Ensemble had moeilijk een betere partner kunnen vinden dan het label Arcana voor het uitbrengen van zijn muziek. De bescheiden, verzorgde uitvoeringen van onbekende Middeleeuwse meesters door het Ferrara Ensemble, komen immers in een sobere, gestileerde en goed gedocumenteerde hoes die de muziek zit als gegoten. Onder de veelbelovende titel ‘L’avant garde de Jean Duc de Berry’ presenteert het collectief onder leiding van Crawford Young dus Middeleeuwse “avant-garde”.

Dat klinkt meer controversieel dan het opzet eigenlijk is. De term “avant-garde” verwijst louter naar de figuur Jean Duc de Berry, de graaf die in de Middeleeuwen bekend stond om het verzamelen van obscure, aan de duivel gerelateerde voorwerpen en kunstartefacten. De muziek is allesbehalve duivels, maar betovert juist omwille van de spirituele beladenheid die de ijle vocalen teweeg brengen. In de collectie van Jean Duc de Berry zouden deze pareltjes uit de Middeleeuwse muziek opgediept zijn, wat min of meer pleit voor de verzamelkoorts van de man die aan het bekende “Les Très Riches Heures” zijn naam gaf.

Crawford Young interpreteert de onbekende meesters op feilloze wijze. Rodericus, Solage, Trebor en Magister Egidius Augustinus zijn de namen van enkele componisten, maar voor wie niet thuis is in de Middeleeuwse muziekgeschiedenis zeggen deze bonte verzameling Latijnse titels uiteraard niets. Dat hoeft ook niet, want ‘L’avant garde de Jean Duc de Berry’ is een cd die de luisteraar best kan pruimen zonder echt gedocumenteerd te zijn. De muziek glijdt zoet naar binnen en de prachtige begeleidingen wiegen langzaam in een hemelse trance.

Voor de fans van Middeleeuwse muziek is dit ‘Corps Femenin’ alvast een verstandige aankoop: beter kan deze lang ondergewaardeerde muziek immers amper uitgevoerd worden. Wat de liefhebbers van meer barok, klassiek, romantisch, expressionistisch of meer hedendaags georiënteerde muziek hiermee moeten, blijft dan de vraag. Voor hen is ‘Corps Femenin’ een aangenaam schijfje dat vlot weghapt, maar verder vooral voor schaars gezaaide winteravonden zal bewaard blijven. Een gezellige verpozing dus, maar de gemiddelde meerwaardezoeker kan zijn geld ook anders besteden.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.