Het begint een jaarlijkse traditie te worden dat Radio Klara met een Klara4Kids-cd op de proppen komt. Dit naar aanleiding van de telkens weerkerende (tweedaagse!) festiviteit in het Antwerpse, waar jonge gezinnen met een passie voor klassieke muziek hun kinderen helemaal kunnen onderdompelen in de wondere wereld van het genre. Op zich is het schitterend dat dergelijke activiteiten georganiseerd worden voor ouders die er zelf niet altijd goed in slagen hun kinderen warm te maken om naar de muziekschool te gaan, maar een schijfje met muziek die kinderen moet boeien, daarvoor halen organisatoren vaak alleen maar de grootste cliché's uit de kast. Klara is echter inmiddels toe aan de vierde editie en van het gebruikelijke repertoire is hier geen sprake. Af en toe duikt uiteraard een bekend stukje muziek op, maar die vertrouwde geluiden zijn een aangenaam baken tussen de overige nieuwe ontdekkingen. Zo loopt het dierencarnaval van Camille Saint-Saëns als rode draad door de cd. Gezien het onderwerp (dieren allerhande) is dat een logische keuze, en de gekozen stukjes zijn telkens heel dankbaar.

Stukken uit opera's van Rossini (zoals de 'Galop' uit 'Willem Tell' of zijn hilarische 'Kattenduet') komen niet als een grote verrassing, maar deze cd bevat gewoon zodanig veel geestige vondsten dat niemand ze allemaal kan kennen. De krekel ('El grillo') van Josquin Desprez is al even burlesk als Rossini's kattenduet, maar er is even goed ruimte voor meer poëzie. Denk maar aan een stukje uit de 'Schilderijententoonstelling' van Modest Mussorgsky, een vleugje Ravel, een scheutje Schumann, enzovoorts. De bijna platvloerse humor van bijvoorbeeld Telemann contrasteert heel mooi met minder expliciete verwijzingen naar dieren en de nummers zijn zodanig gerangschikt dat 'Van aap tot zwaan' een zeer groot evenwicht ademt.

Er werd uiteraard in de eerste plaats aan de kinderen gedacht en daarom duiken af en toe opgenomen dierengeluiden op tussen de tracks door. Dat lijkt aanvankelijk te sturen, maar de mixage is subtiel genoeg om daar al snel doorheen te luisteren. Voor de kinderen werden ook tekeningen voorzien (van illustratrice Gerda Dendooven) en Liesbet Vereertbrugghen schreef passende teksten bij de muziek, vaak met een grappige toets. Spijtig is dat er geen lijn zit in de teksten, waardoor de kinderen het boekje niet als een verhaal tot zich kunnen nemen. De stukjes bij de muziek zijn telkens heel kort en voor de minder geïnteresseerde jongeren zal het gebrek aan verhaallijn helaas een reden zijn om niet vol overgave naar de cd te luisteren. Ook de tekeningen van Gerda Dendooven zijn nogal vrijblijvend, gezien een consistente lijn ontbreekt. Een ernstig negatief punt is dat echter niet, want bij Klara compenseert men dat door educatieve fiches aan te bieden via de elektronische weg. Dit speciaal voor leerkrachten die met Klara4Kids aan de slag willen gaan in hun lessen.

Tot slot is niet alleen de muziekkeuze goed verlopen, ook de uitvoerders zijn niet lukraak geselecteerd. Het voordeel van het feit dat Klara de hand reikte naar het label EMI, is dat grote namen als Leif Ove Andsnes, Roger Norrington, Christian Zacharias, The Hilliard Ensemble, Georges Prêtre, Felicity Lott, Frank Braley, de gebroerders Capuçon en zelfs Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker op de cd te horen zijn. Voor wie de muziek reeds kent, zijn de sublieme uitvoeringen dan ook een meerwaarde die het luistergenot uiteraard sterk verhogen.

Klara is er kortom in geslaagd om de reis zowel voor ouders als voor kinderen boeiend te maken. 'Van aap tot Zwaan – beestig klassiek' is een geestig vervolg op de drie huidige volumes, alweer met een sterk aandeel humor en heel mooi uitgegeven!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.