Er zijn zo van die platen waarvan men op voorhand weet dat ze niet slecht kunnen zijn. Ronkende namen als Werner van Mechelen en Inge Spinette die samen Franse Romances vertolken, dat klinkt veelbelovend! Wanneer het album bovendien werken van grote liedcomponisten combineert met Romances van minder liedminnende componisten kan de boel bijna niet meer stuk.
Na beluistering blijkt de cd naast een aantal doorsneewerkjes ook een stuk of wat pareltjes te bevatten. Het is al snel duidelijk dat liederen schrijven zowel voor Gounod als voor Bizet bijzaak was. Ook Massenet - die vooral als opera-componist bekend is - is weinig vernieuwend in het genre. De Romances van deze heren zijn mooi en vermakelijk, maar de cd wordt pas echt interessant wanneer Hahn, Fauré en Poulenc aan het woord komen.
Basbariton Werner van Mechelen houdt duidelijk van alle 25 liederen op deze cd. Hij brengt de Romances met een voortreffelijke dictie en weet ongelooflijk veel gevoel en affectie in deze muziek te leggen. De begeleiding van Inge Spinette is zonder twijfel verzorgd en respectvol te noemen. Ze geeft Werner van Mechelen de steun die hij nodig heeft en geeft voor- en tussenspelen de helderheid en vitaliteit die ze nodig hebben.
De cd is eenvoudig maar bijzonder mooi verpakt. Het zonnige Monet-schilderij op de cover brengt de luisteraar zo terug in het laat 19e-, vroeg 20e-eeuwse Frankrijk. Het begeleidende cd-boekje bevat een beknopte maar mooi verwoordde situering van het begrip 'Franse romance'. Verder bevat het boekje de originele Franse liedteksten met per lied een korte inhoud in het Engels, Nederlands en Duits.
De lichtvoetige en goedgeluimde Franse romances dreigen soms in een vergeetput te vallen, maar dat zou zonde zijn. Al heeft het cd-boekje gelijk en zijn bepaalde romances van hoog sentimentele aard met beperkte houdbaarheid, toch moet de luisteraar voor zichzelf uitmaken of het altijd de zwaar dramatische, doorgecomponeerde ballades moeten zijn die met lof en pluimen gaan lopen. Werner van Mechelen en Inge Spinette verdienen een pluim voor de ontspannen, heerlijk zomerse, Franse sfeer die van dit uiterst sympathieke album afdruipt.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.