Barokcomponisten waren er vroeger bij de vleet. Jaarlijks verschijnen nog steeds duizenden cd’s vol bekende en minder bekende artiesten uit die tijd, waarvan de een al kwalitatief hoogstaander is dan de andere. Op zich is het barokrepertoire erg uitgebreid, zelfs voor wie zich beperkt tot de essentiële figuren uit Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Toch zijn er Einzelgänger die hun muziek verder zoeken dan datgene wat het publiek vast al kent. De in Lübeck geboren uitvoerder Jörn Boysen is zo iemand. Met zijn ensemble Musica Poetica (hetgeen verwijst naar de barokke affectenleer, namelijk de theoretische traktaten over hoe een componist met toonaarden en andere effecten een bepaald gevoel kon overbrengen) rakelt hij voornamelijk figuren uit de marge terug op, wat op deze cd (met de vrolijke titel ‘Musicalische Frühlings-Früchte’) resulteert in maar liefst zes “world première recordings”.

Zowel anonieme meesters als de Duitser Christian Flor zien hun werken hier postuum voor het eerst uitgevoerd op cd. De derde componist die Boysen met zijn formatie onder handen neemt, is de iets meer gekende Dietrich Becker. Nog een Duitser dus, want inderdaad, het is vooral de barokmuziek uit zijn land van herkomst die Boysen tot de verbeelding spreekt. Of zoals Johann Joachim Quantz in een betoog uit aanvoerde als argument waarom de Duitse barok de mooiste is: “De ‘Duitse stijl’ is een samenraapsel van de beste elementen uit de Franse, Italiaanse en (in mindere mate) Engelse traditie.” Duitse Barokmuziek is dus gewoon de essentie.

Spijtig is echter dat Flor, Becker en de anonieme figuren niet de meest interessante zijn. Het jonge ensemble Musica Poetica, met uitsluitend jeugdige mensen die hun conservatorium-opleiding toespitsten op ‘oude muziek’ en zich vervolmaakten in Nederland, voert nochtans erg gedreven uit, maar het mag niet baten. Boysen en de zijnen blijven eerder aan de oppervlakte – wat alles met het repertoire te maken heeft, niets met de kwaliteit van de musici – en dat levert een goeie, maar erg doorsnee opname. Naast de uitvoering is ook de geluidskwaliteit werkelijk uitstekend, maar als de muziek zelf minder kan boeien…

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.