Andalucia heeft veel meer te bieden dan uitstekende fritessaus. De wereld hiervan overtuigen is de doelstelling van de organisatie Enfrente Arte, die, in samenwerking met lokale organisaties, overal projecten uit de grond stampt om deze streek cultureel in de verf te zetten bij het grote publiek. Dankzij ondermeer Idol Media, Motel Mozaique en Arenberg leidt dat hier tot een multimediaspektakel dat binnenkort Antwerpen met Rotterdam verbindt en optredens aanbiedt van ondermeer Gabriel Rios, Wawadadakwa, Vive la Fête en Soundsurfer en Tom Barman en Squadra Bossa feat. Buscemi achter de draaitafels plaatst.
Ter aanvulling van dit evenement heeft Idol Media ook een verzamelcd uitgebracht die mooi verpakt zit in een metalen doos waarin verder een cd-houdertje zit en een lijvig boek met pittige teksten van de vertegenwoordigde muzikanten, andere kunstenaars die een band hebben met de streek (Picasso, Dali, Orson Welles, Hemingway, ...) en vele leuke, hippe reistips om naar Andalucia af te zakken. Al deze zaken samen wekken, in samenwerking met het uitstekende zomerweer, natuurlijk sowieso de zin op om eens naar Ronda, Malaga, Marbella, Granada of Cordoba door te reizen, maar het is misschien beter alvast te beperken tot de cd zelf.
Vijftien tracks van bekende, veelal uit het Antwerpse afkomstige artiesten sieren deze plaat op en zorgen elk op hun manier voor een heerlijk zomers en dansbaar sfeertje. Enkele minder bekenden als de Duitse Mardi Grass BB, Guru Jesus of Lalalover (een nevenproject van Tom Kestens van Das Pop) niet te na gesproken, is 'Andalucia Personal' een schijf die een prima thuismatch speelt. dEUSfans kunnen verder genieten van vrolijke bijdragen van Cinérex, Wawadadakwa, DAAU, Think of One, Vive la Fête, Millionaire of Internationals. Een blitse cocktail van samba, reggae, fusion of zelfs bigband is het resultaat. Zo is de 'Ska nr. 1' een erg strak gespeelde rootsklassieker die direct van de Caraïben afkomstig zou kunnen komen. Het nummer kruipt meteen in de vlotte dansschoenen, terwijl het voorafgaande 'Funny Little Feeling' van DAAU dan weer een heerlijk lome dub is met een opgewerkt, warm melodicamelodietje en een zwoele vrouwzang. Zo zwerven de verschillende nummers tussen dansvloerstampers (zoals Vive la Fêtes 'Nuit Blanche') of heerlijk sensuele heupzwierders (zoals Buscemi's 'Seaside'). Eén centraal thema keert daarbij telkens terug: de subtropische zomer. Met een fikse dosis kwaliteit en internationale uitstraling wordt dit centrale gegeven benaderd. Zo kan deze verzamelaar voor een groot gedeelte gerust ook dienen als vertegenwoordiger van de Belgisch/Antwerpse delegatie in Zuid-Europa. Om dit grensoverschrijdende karakter nog wat te beklemtonen mogen ook andere Noord-Europese groepen die in Andalucia toerden of een plaat opnamen even hun ding komen doen. Zo heeft het Nederlandse Soundsurfer een fluisternummertje toegevoegd en opent de plaat zelfs met een pracht van een Tinderstickssong. Deze laatste toont oprecht aan hoe een weldoordacht spel van strijkers, hout- en koperblazers zich feilloos kan aftekenen tegen een soulvol pianospel, wat resulteert in een heerlijk lounge/fusiongeheel. Vul dat op met de zacht toezingende, hakkerige stem van Stuart Staples en 'Andalucia Personal' kan al van de beginfase niet stuk. Dit is een pracht van een verzamelaar in een pracht van een omkadering.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.