Cumbia, het iets minder hippe feestbroertje van salsa en merengue, is van oorsprong een Colombiaanse, volkse muziekstijl die ten tijde van de slavenhandel ontstond uit een mix van Afrikaanse, Europese en lokale muziekstijlen. Cumbia in zijn zuiverste vorm laat zich kenmerken door een redelijk los stuiterende 'groove' en het overvloedige gebruik van drums, percussie, akoestische gitaar en - last but not least - het accordeon. Hoewel er ook iets subtielere voorbeelden bestaan draait het bij cumbia vooral om dansen, sensualiteit en plezier maken.

Op 'Arriba La Cumbia!' mixt de Engelse dj Russ Jones veertien tracks aan elkaar die volgens hem samen een goed beeld geven van het heden, verleden en de toekomst van de cumbia-muziek weergeven. Het eerste wat opvalt aan deze compilatie is dan ook de bonte mix van artiesten en klanken, waarvan puristen zich kunnen afvragen wat ze in hemelsnaam nog met de oorspronkelijke cumbia te maken hebben. Zo passeren natuurlijk klassieke artiesten als Alberto Pacheco ('Cumbia Cienaguera'), Lito Barrientos y su Orquesta ('Cumbia en Do Menor'), Los Guacharacos ('Baila Rosita'), maar ook populaire eclectische beatsmeesters Up, Bustle & Out! ('Cumbion Mountain'), Mo'Horizons ('Tu Fiesta Personal') en Basement Jaxx ('Shake Up') de revue. Echte cumbia of niet, het staat buiten kijf dat deze compilatie van begin tot einde swingt als een welgevormde tiet in een zomers los bloesje.

'Arriba La Cumbia!' is dan ook in de eerste plaats een zomerse dansplaat die balanceert op de grens van bigbeat, hiphop, reggaeton en latin, eerder dan een educatieve staalkaart te zijn van het cumbia-genre. Omdat ook traditionale cumbia altijd over de grenzen en in de toekomst keek, is het Russ Jones dan ook vergeven dat hij de definitie van het genre heel ruim interpreteert. Viva la cumbia! Viva la fiesta!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.