'Black Mirror: Reflections In Global Music (1918-1955)' is niet wat je noemt een plaat van dertien in een dozijn. Deze uiterst verzorgde cd bevat een collectie van vierentwintig stokoude en zeldzame 78-toerenplaten met onontgonnen traditionele etnische muziek van over zowat de hele wereld.

Samensteller van dienst is kunstenaar/muzikant/schrijver Ian Nagoski, eigenaar van de bij verzamelaars gerespecteerde platenwinkel True Vine en recensent voor alternatieve muziekmagazines als The Wire en Halana. Op 'Black Mirror: Reflections In Global Music (1918-1955)' brengt Nagoski, sinds zijn jonge jaren een verwoed verzamelaar van obscure bakelieten platen uit de eerste helft van vorige eeuw, een selectie uit zijn persoonlijke collectie. Op het menu staat materiaal uit Syrië, Thailand, Bali, Engeland, India, Kameroen, Polen, China, Ierland, Oekraïne, Turkije, Vietnam, Zwitserland, Griekenland, Portugal, Japan, Zweden en Laos. Zeventig procent van de muziek kwam nog nooit eerder uit op cd, meteen een reden voor Nagoski om bij elke track een (al dan niet uitgebreide) uitleg te voorzien met foto's uit de oude doos van de originele platen of artiesten.

Het resultaat is een intrigerende verzamelplaat die - gezien de leeftijd van de opnames – verbluft wat betreft (mono)geluidskwaliteit en diversiteit aan klanken. Bovendien zorgt de doordachte manier waarop Nagoski de verschillende stukken muziek achter elkaar plaatst voor een bevreemdend effect van verbinding. Composities uit verschillende werelddelen en tijdperken vertonen plots onverwachte muzikale en emotionele gelijkenissen. Nu eens virtuoos, opzwepend en vrolijk, dan weer devoot of vol van smart en weemoed: niet zelden lijkt het alsof de muziekstukken overvloeien in of een reactie zijn op elkaar. Een ongedwongen muziekfilosofische reflex is al snel het aangename gevolg.

Deze verzamel-cd een wonderlijke ervaring noemen is niet overdreven, al staat het buiten kijf dat dit niet meteen een plaat is die een groot publiek zal aanspreken. Toch moet men absoluut geen etnomusicoloog zijn om 'Black Mirror: Reflections In Global Music (1918-1955)' te kunnen smaken. Liefde voor (wereld)muziek en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn al meer dan voldoende om deze diverse en authentieke cd te appreciëren.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.