Een plaat met deze titel durft gerust al eens gerust wenkbrauwen doen fronsen. Het gevaar dat het hier gaat om après-ski loungemuziek of inhoudsloze stationsmuziek is reëel. Een abstracte hoes of de onbekende producers / artiesten helpen niet echt mee om een eventueel positief oordeel te stellen. Een label als het Belgische Eskimo laat zich echter niet in met 'plastieken' toestanden. 'Cosmic Balearic Beats Vol. 1' betreft dan ook een lange, fijnzinnige mix doorheen de collectie van clubmeester van dienst, Skinny Joey.

Even verduidelijken: Skinny Joey heeft evenveel met de gelijkgenaamde, beruchte Cosa Nostra baas te maken als deze muziek met elektronische massaverwennerij. Dit plaatje gaat over pure ontspanning en presenteert het betere, funny en funky discotheekwerk. Er wordt melding gemaakt van "exclusieve en onuitgebrachte tracks" maar dat zegt natuurlijk erg weinig. Een gezonde dosis disco, psychedelica of verslavende beats blijken hier echter aan de orde. 'Petrichor' van ene Maelstrom gaat even de exotische tour op met een leuk Arabisch fluitje en Rubber Room (in feite Skinny Joey zelf met mede-Disco Devil-labeleigenaar Ferre) doet lekker strakke percussiedingen die heerlijk in het hoofd rondtollen.

De samensteller en dj heeft duidelijk een goede smaak. Spijtig genoeg primeren zijn kunsten als verzamelaar boven die van muziekknip-en plakker. De mixkwaliteiten op deze plaat zijn immers magertjes, soms zelfs ronduit slecht. Zo doet de overgang van het geestesverruimende 'The Killer Storm' (Homerun) in de Italiandisco van Bottins 'Fondamente Nove' volledige afbreuk aan de toch wel leuke sfeer die beiden neerzetten. Met de verhaallijn op de cd zit het dan weer wel goed: mooi op-en neerdeinend en zonder geforceerde sfeer- of climaxmomenten. Gevoelige en warme melodietjes primeren dan ook boven beats en oppeppers en zo mag het gerust in barre wintertijden.

'Cosmic Balearic Beats' is een oproep tot zorgeloosheid en cocooning. De plaat dwingt niet tot dansen, maar neigt wel tot heupwiegen. Verder wekt deze muziek gedurende een dik uur aangename gevoelens op. Moest de mix zelf niet af en toe een stevige steek laten vallen, zouden die dan ook volledig de overhand kunnen nemen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.