Meer 'Cosmic Balearic Beats': dat is reden tot juichen. Naast vrij serieuze minimal-techno party's is immers een tegenstroming ontstaan waar plezier, lachen, dansen en drinken opnieuw een levensmotto is. 'Cosmic Balearic Beats' staat dan ook voor feestelijke housemuziek waar foute retro-invloeden naast zwoele, tropische wereldklanken naast elkaar leven maar waar kwaliteit toch ook hoog aangeschreven staat. Net als de vorig jaar uitgegeven eerste editie, zet het toonaangevende label Eskimo op 'Volume 2' dankzij dansdirigent Villa nieuw en opkomend internationaal talent in de kijker. Een erg eclectische, maar smakelijke mix van eerder onuitgegeven slowhouse, funk, italdisco en aanverwanten is het resultaat.

Ondanks een nogal vrolijke, ongeremde ingesteldheid slaagt deze elektronische muziek er in kwaliteit met kitsch te verzoenen. Dansbaarheid moet dus onderdoen op 'Cosmic Balearic Beats Vol. 2'. Met behulp van een alomtegenwoordig goed gevoel mikt deze compilatie in eerste plaats op een luistervriendelijke omgeving. En dan blijkt al gauw dat de cd toch niet zo hapklaar is als op het eerste zicht schijnt. 'Can You Feel it' van het Portugese Slight Delay doet bij het begin van deze mix zelfs al vrij moeilijk door hardnekkig vast te houden aan de nogal norse akkoorden van een solerende funkpiano. Van de andere kant helpen deze meer creatieve invalshoeken een overdaad aan foute 80's-klanken of geforceerde gelukzaligheidgeluiden in te perken. Want het is duidelijk dat dit erg open-minded genre nog volop bezig is zijn grenzen te verkennen. Geen kwaad woord over het prima rechtdoor wandelende, geestesverruimende 'No Strings Attached' van het Spaanse undergroundwonder Nelue, maar echt bij de kraag grijpen doet de verzamelaar toch nauwelijks. Koppel dat aan een erg neutrale mix die de volle lengte van de tracks wel respecteert, maar vergeet om er een verhaallijn in te leggen en er ontstaat toch een klein hongergevoel. Zonder enige opbouw en met het permanent afwisselen tussen platen met een verschillende 'flow', verdwijnen parels als het heerlijk rondtollende 'The Beat Broker' (Ice Castle) of de door synthesizer aangevuurde discohouse van de bij Kompakt gekende Naum Gabo in een vrij oppervlakkig geheel. De enige echt zichzelf respecterende track blijkt dan ook het psychedelische, met gospel onderbouwde 'Yes Maam (All Nite Long)' van Visti & Meyland waarbij de juf de les speelt aan haar leerlingen. De doelstelling om opnieuw onbezorgde, wilde feestjes in het leven te roepen wordt hier dus niet helemaal bewaarheid.

'Cosmic Balearic Beats Vol. 2' blijft als verzamelaar en mixplaat in zijn geheel misschien een beetje haperen, bij een boel individuele tracks kunnen toch uitbundige party-taferelen verzonnen worden. Deze muziekstroming is het in elk geval waard om in het oog te houden. Met een beetje geluk is het binnenkort zelfs opnieuw carnaval.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.