De beroemde groengeverfde dj heeft voor zijn zevende mixplaat een maatpak aangetrokken. In de huid van James Bond (007) presenteert de doctor wederom het neusje van de zalm in de elektroscène, zonder zich al te eng binnen het genre te beperken. Met vijftien prima in elkaar geweven nummers presenteert de plaat een set die sfeervol opent, maar met de nodige ups en downs ook snoeihard durft te bonken. Zonder enige moeite biedt Dr. Lektroluv dus wederom een goed uur dans- en luisterplezier.

Verleden en heden ontmoeten elkaar telkens weer in de platenbak van de dj. De new wave en elektroperiode van de jaren '80 heeft twee decennia na geboorte een heuse revival gekend die nog lang niet over is. Vandaar dat zowel oude en obscure bands als nieuwe, hippe songs mekaar moeiteloos aanvullen in deze set. Het meest opvallend in de eerste categorie is allicht Nitzer Ebb, een oud-Duitse new wave-trots die een heerlijk 'Warsaw Ghetto' voorschotelt. Ook de onbekende Danton Eeprom toont met 'Berlin 2 Bounce' zijn Oost-Europese roots en biedt meteen zowat dé ingrediënten voor een heerlijke acid elektrotrack: een kurkdroge beat en een combinatie van frequentiepulsen en elektronisch telefoongerinkel in erg korte, melodieuze tonen.

'Lektroluv 007' opent echter erg toegankelijk. Dankzij zweverige tonen en diepe, echoënde pulsen neigt de cd aanvankelijk richting clubtrance. Gedurende tien minuten is het heerlijk wegdromen op de dansvloer met als absolute hoogtepunt 'L'Asteroide' van Nemesi: een verslavende basgroove en heerlijk psychedelische tripeffectjes kennen een pracht van een subtiele opbouw. Vanaf 'Land of Confusion' van de bekende dj Armando wordt het roer echter plots omgegooid. Met een krakende, doffe acidhouse beat pompt van jewelste en een hoog vervormd stemmetje dat xtc verheerlijkt is het plots gedaan met dromen en zweven. De verknipte, haast spastische ritmen die elektro kenmerken, zorgen plots voor een keihard 'back to reality'-gevoel. Gelukkig zet dat bonkende karakter zich niet té lang door en kan er een dikke tien minuten later met de Detroit Grand Pubahs alweer hier en daar een echo of langer uitgesproken toon af. Naar het einde van de set toe tonen ondermeer dj Hell en Kaos dat de hedendaagse elektroscène helemaal niet meer de industriële uitstraling heeft van weleer, maar gericht is op afwisseling, opbouw en diepgang. Met 'Panopeeps', een exclusieve Lektroluv-track, heeft de laatste dj zelfs een heuse brug gebouwd tussen neurotische elektro en lichtvoetige, melodieuze elektronica. Het is het voortdurend balanceren op die fijne draad die dit plaatje zo leuk maakt.

De doctor toont zich wederom van zijn beste kant. Met een mooi evenwicht tussen oud en nieuw, hard en zacht biedt de zevende mixplaat een afwisselend, boeiend verhaal. Een uitstekende platenkeuze en een mooi golvende set maken de schijf uiterst geschikt voor de volgende homeparty, een autorit naar het zuiden of het schrijven van een positieve recensie.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.