Ook in Zwitserland worden degelijke hiphopbeats gemaakt. In Zürich bevindt zich het piepkleine Ish Records, dat tot nu toe vooral een privé-uitlaatklep was voor labeleigenaren en producers Reezm en En Sayne. Met 'The Now Factor' pakken ze het grondig aan en presenteren ze zichzelf, hun naaste vrienden en enkele verwante zielen van buiten Zwitserland op een elegant vormgegeven labelcompilatie.
Dat vinyl bij Ish eigenlijk nog altijd vóór cd gaat, blijkt uit de indeling van de drieëntwintig tracks en interludes in vier hoofdstukken (kanten) - before/after/then/now - die in muzikaal opzicht verder niet zo heel relevant lijkt te zijn. De bijdragen komen van negen verschillende beatmakers: Lexx, Dimlite, Fadri, Reezm, Cutmando, Meaty Ogre, Dreas, Justin Sayne en Dreckard. Wat hen bindt is dat ze instrumentale hiphop maken die dicht bij de bron blijft. Ze samplen niet zomaar funk, maar recycleren en programmeren de beats, snares, piano's en licks zo, dat het oorspronkelijke gevoel van de gesamplede instrumenten niet verloren gaat. Verwacht dus geen grondige manipulatie, maar veelal slechts bescheiden elektronische effecten. De basis van het graven in de kratten en produceren van een funky beat zonder opsmuk moet hier hoog in het vaandel staan. Sommige tracks hadden zomaar tien jaar geleden op het Mowax-label verschenen kunnen zijn, in goed Duits zou men het Wertkonservatismus kunnen noemen. Al wil dat ook weer niet zeggen dat er op 'The Now Factor' enkel op een behoudende manier hiphop gemaakt wordt. De meest in het oog springende bijdrage komt van de vooruitstrevende Dimlite: zijn track 'In Groups To The Hydrandd' is laag over laag opgebouwd uit een veelheid aan creatief vormgegeven samples, onderbouwd met slechts één basdrum en één dreunende snare: de rest van de ritmiek ontstaat vanuit de stuwende bastapijten. De harmonische ontlading van grote warmte in de tweede helft is heftig en zorgt voor een niet minder dan louterende luisterervaring. Ook Reezm is, zij het op een rauwere manier, goed in het maken van samplecollages. In het demonstratieve 'Strudel Chop' – zulke knipogen zijn er in meerdere tracks – haalt hij een pianogedreven funkgroove eerst uit elkaar, om er vervolgens een vrolijke hiphoptrack mee op te bouwen. Voorts mag de opgeknipte scratchkunst van Cutmando ('Granny's Groove') niet onvermeld blijven.
Eigenlijk verdienen alle negen beatleveranciers het apart genoemd te worden, maar het kan ook kort worden gezegd: er zitten weinig matige dingen bij. De verenigde inspanningen hebben een gevarieerde, maar coherente verzameling opgeleverd. Met andere woorden, liefhebbers van ambachtelijke hiphop proberen 'The Now Factor' best gewoon zelf uit.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.