Soul Of Man zijn behalve producers, remixers en de breinen achter het label Finger Lickin' ook nog eens kundige dj's die zonder probleem elke dansvloer op de planeet in lichterlaaie kunnen zetten met een uitgekiende mix van funky breakbeats. Reden genoeg om hen de vrije hand te geven in het samenstellen van een Y4K-compilatie, al een paar jaar de rots in de branding als het op breakbeats aankomt. Breaks zitten opnieuw in de lift en Soul Of Man zijn de ideale ambassadeurs van het genre.
Eind jaren negentig bood het progressive breaks genre (ook wel 'nu skool breaks' geheten) een alternatief voor de agressieve weg die drum 'n' bass was ingeslagen. Het genre had vele gezichten want er sijpelden invloeden vanuit house, hiphop, electro en jungle binnen en het was op die manier toegankelijk voor de meeste clubbers. Maar toen liep het mis: producers sloten zich wekenlang op in de studio om de ritmetracks te perfectioneren met als gevolg dat de muziek klinisch begon te klinken en de zalen leeg liepen. Daar kwam verandering in door een onvoorziene electrorevival: op de golven van deze hype evolueerde het breaks-genre terug naar opwindende funky muziek met catchy vocalen en dankzij monsterhits zoals 'Push Up' van de Freestylers had iedereen er weer oren naar. De populaire 'Y4K'-reeks biedt elk jaar een staalkaart van wat er op het gebied van breaks langs de draaitafels passeert. Soul Of Man doen dit jaar hun ding als samenstellers van Y4K en dit volume is een naadloze mix geworden waarin vooral de diepe bassen de show stelen. Het uitgangspunt is jaren tachtig electrohiphop, maar de heren van S.O.M. staan wel met twee voeten stevig in het derde millennium. Opener 'Shake 'Em Down' zet meteen de toon: een catchy electromelodietje ondersteund, door seismografische bassen, lokt de feestvierders naar de dansvloer. De hectische beats zorgen ervoor dat niemand stilstaat. Daarna ligt de focus eerder op meer hypnotiserende breakbeats, totdat het pikante 'Fly Life' van Basement Jaxx langskomt en voor een extra adrenalinestoot zorgt. Vlak daarna is één van de allergrootste klassiekers uit de dansmuziek van de partij; 'Plastic Dreams' van Jaydee (in een hitsige remixversie) zorgt voor het hoogtepunt van deze verzamelaar. Daarna leunt de stijl van beats eerder aan bij house, zodat de ééntonigheid wel eens de kop durft opsteken. Maar over de hele lijn scoort Soul Of Man positief en ze maken van deze cd een aanrader.
'Y4K' is de perfecte introductie voor iedereen die nog niet bekend is met het genre, maar vergeet hierbij vooral niet dat op deze cd dansmuziek staat, verwacht geen klassieke songstructuur: deze plaat dient om de benen in beweging te krijgen. Het genre op de voet volgen als je geen dj bent, is haast onmogelijk. Soul Of Man heeft een prima dj-reputatie en het valt na het beluisteren van deze compilatie zeker aan te raden een set van deze heren mee te pikken.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.