Het Engelse Expanding Records - rond 2002 door Ben Edwards opgericht als uitlaatklep voor de muziek die hij maakte onder zijn Benge-alias - groeide over de jaren heen uit tot een heuse kweekvijver van nieuw internationaal talent in de 'intelligente' elektronicahoek. Naast verscheidene goed onthaalde artiestenalbums wist het label zich vooral in de kijker te werken door een reeks van gekleurde, in hersluitbare plastiek 'zakken' verpakte 7" vinylsingles uit te brengen en die af te sluiten met een cd-compilatie. Onlangs rondde Expanding zijn tweede reeks af, zodat nu ook een tweede verzamel-cd verkrijgbaar is.

'The Condition Of Muzak 2' brengt alle A-kanten van het tweede seizoen van de bekende 7" single-serie samen, aangevuld met drie exclusieve remixen en een bonustrack. Het totaal komt daarmee op veertien tot in de puntjes verzorgde tracks die elkaar perfect aanvullen qua sfeer en geluid. Labeleigenaar Benge opent de set met 'Bambie', een track die speciaal voor deze plaat gemaakt werd. Zacht glooiende synthesizertexturen en een repetitief galmend pianootje trekken de cd behoedzaam op gang op de kadans van een minimale, slepende ritmetrack van elektronische 'kiezels' en in het stereobeeld verspringende digitale clicks. 'Bowd' van Flotel bedient zich van dezelfde dromerige synthelementen, maar bouwt er een iets warmer, porseleinen slaapliedsfeertje mee op. Met Vessel's prachtige 'Fold' doet een eerste echte beat z'n intrede en verschuift de sfeer naar licht dreigende, melancholische oorden. De New Yorker Praveen ('Circle Song') en het Estlandse duo Myrakaru ('Klutic Reso') diepen deze contemplatieve tijdruimtetrip wat later mooi uit met iets meer gevulde composities van voorbij dobberende synthscheuten en knisperend schuivende ritmeaccenten. Met 'Have No Fear' schotelt Bauri een wonderlijk meeslepende track voor die het midden houdt tussen dub en ambient en mooi de brug maakt naar de donker echo├źnde, met subbassen beladen bijdrage van Holkham ('Samphire'). Heel wat hectischer gaat het er aan toe bij Vs_Price, als de Fransman het licht ontstemde, Aphex Twin-achtige 'Birthday 026' uit de mouw schudt. Onmiddellijk daarna trekt de Spanjaard Monoceros aan de noodrem met een bevreemdende mix van trage bleeps, clicks, cuts en een doffe, gesproken les in antieke geschiedenis, om vervolgens naadloos over te gaan in Maps + Diagrams' rustgevende 'Impte Datae'. Als magisch toetje krijgt men achtereenvolgens een ijzersterke Cathode-remix van Bauri's emotioneel beladen 'Hugs', een wat tegenvallende Am/Pm-collage van alle uitgegeven 7" singles ('The Ends') en een delicate Tungg-re├»nterpretatie van Flotel's eerder vermelde 'Bowd'.

Net zoals de eerste 'Condition Of Muzak' is deze tweede compilatie in zijn genre nagenoeg perfect. Ondanks het feit dat (qua geluid en structuur) niet alle songs even origineel zijn, kan men stellen dat alle artiesten, van waar ter wereld ze ook opereren, productiegewijs een uitmuntend niveau halen. Veertien tracks lang serveert Expanding Records een afwisselende en toch homogene, organische mix van voorzichtige glitchmuziek en ijle ambientelementen die weinig elektronicaliefhebbers onberoerd zal laten. Op naar die derde reeks dus!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.