Terwijl de eindejaarslijstjes nog maar net verteerd zijn, kijkt Warp Records al een jaar vooruit met 'Warp 2010'. Op deze release, die aangeboden wordt tegen de democratische prijs van 5 euro, staan tien acts waarvan het label verwacht (of beter: hoopt) dat ze in de loop van 2010 brokken zullen maken in de internationale muziekscène. Naast enkele oudgedienden als Hudson Mohawke, Flying Lotus en Bibio, ligt de focus daarbij vooral op artiesten die pas recent aan de Warp-stal werden toegevoegd.

De Australische band Pivot krijgt twee vermeldingen op de cd en dus de meeste druk op de schouders. De onderkoelde remix van Bibio's nochtans funky 'Jeaulous Of Roses' is weinig indrukwekkend, maar met hun eigen 'The Quick Mile' kunnen ze wel overtuigen. De mix van retro-elektronica (denk Jean Michel Jarre), breed galmende rateldrums en klagende postrockvocalen smaakt naar meer. Toch is het de postpunk-formatie The Hundred in the Hands die als eerste de oren echt doet spitsen. Met een gitaargeluid dat aan de hits van Franz Ferdinand refereert, krolse meezingvocalen en een stevige brok elektronica is 'Dresden in Dresden' een festivalnummer bij uitstek. Ook Nice Nice, een psychedelisch gitaarduo uit Portland, stampt een eind weg met een stevige 4/4-beat en laagjes synth- en gitaarloops, bezwerende vocalen en percussie, maar klinkt te artistiek en berekend om de luisteraar stevig bij het nekvel te grijpen. Flying Lotus lijkt daarop volgend één van zijn afleggertjes te willen verpatsen. 'Quakes' is sfeervol en karakteristiek stuiterend, maar inspiratieloos in vergelijking met wat hij op zijn debuutplaat 'Los Angeles' bracht.

Afrika HiTech, het duo Mark Pritchard en Steve Spacek, kan wel begeesteren met de bleepy, dansvloergerichte grimetrack 'Blen'. Ook rijzende ster Rustie tovert een glimlach op het gelaat met een bassheavy staaltje aquacrunk op 'Inside Pikachu's Cunt', maar moet het toch afleggen tegen kompaan Hudson Mohawke, die hier zijn onlangs verschenen album mag promoten met het euforische 'Fuse'. Ook De Tropix slingeren positieve gevoelens in het rond met het hoekige dancehallnummertje 'Adeyhey', maar doen dan ook niet meer dan dat. Wél meer dan onderhoudend is 'Ancestors', het loodzware, tegendraads reutelende visitekaartje van rapper Gonjasufi (aan de zijde van Flying Lotus).

Het is dat deze 'Warp 2010' voor een habbekrats op te pikken is bij de platenboer en waarschijnlijk niet meer betekent dan een snelle promotiestunt voor het label, want deze staalkaart van de nieuwe Warp-aanwinsten is nu niet echt iets om laaiend enthousiast van te worden. Hier en daar is het leuk voetenstampen op de gepresenteerde beats en riffs, maar om daadwerkelijk ook van een knaljaar te spreken is het nu nog te vroeg. Afwachten wat de heren en dames aan albums brengen dus.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.