Al wie denkt dat de beste death metal uit de Verenigde Staten komt, heeft duidelijk het voormalig Oostblok en dan vooral Polen nog niet ontdekt. Wat er precies in het Poolse grondwater zit, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat die regio garant staat voor een horde aan sterke extreme metalacts. Ondermeer Vesania, Devilyn, Behemoth en Decapitated maken het mooie weer. Oudgedienden Vader mogen echter in geen enkel overzicht van death metal ontbreken. Dit viertal levert al jaren de ene hoogstaande plaat na de andere af en is niet te beroerd om te toeren tot ze erbij neervallen. Meer zelfs, het is dankzij hun ijzersterke live-reputatie dat de band zo immens populair is. Omdat Vader niet de band is om stil te blijven zitten, leveren ze nu een mini-cd af, die alweer heel sterk voor de dag komt.

Dankzij een jarenlang proces van verfijning klinkt enkel Vader zoals Vader. Toegegeven, in de beginjaren van de band waren er duidelijke overeenkomsten met de occult gekleurde technische muziek van Morbid Angel, maar vandaag de dag staat Vader model voor meer bands dan iemand zou verwachten. De cocktail van waanzinnige solo's, stevige riffpartijen en de bijzonder herkenbare blaf van frontman Peter zijn ook op 'The Art of War' goed voor een feest van herkenning. Door de onfortuinlijke dood van levende drummachine Doc moest Vader een nieuwe machine vinden en die is er nu in de vorm van Daray. Zijn stijl van klokvast timmeren lijkt zo sterk op die van Doc dat er werkelijk niets aan de Vader-stijl gewijzigd is. Zoals wel vaker is het thema bij Vader oorlog en dat wordt vertaald naar een aantal muzikale fragmentatiebommen van jewelste. Wanneer Peter 'This Is the War' brult lijkt het ook daadwerkelijk of de apocalyps is losgebarsten. Een oerschreeuw gaat gepaard met werkelijk razende gitaarlijnen die het bloed uit ieders aders persen, terwijl de drums als een symfonie van pneumatische hamers aan de slag gaan. Vader gaat gelukkig nergens voorbij aan de song en de band slaagt er opnieuw in heel herkenbare en aanstekelijke nummers bijeen te pennen. Criticasters beweren dat Vader telkens opnieuw dezelfde plaat maakt, maar dat zegt men ook van AC/DC of Motörhead en er zijn vast slechtere referenties.

Vader staat telkenmale garant voor een lekker potje compromisloze death metal zonder kapsones. Het is niet supertechnisch, het is niet loodzwaar maar het luistert lekker weg. Gegarandeerd dat er luisteraars hun lederen vest bovenhalen en de haren vrolijk laten zwaaien op de tonen van 'The Art of War'.

Meer over Vader


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.