Al die willen de rockgitaar omgorden, moeten mannen met baarden zijn. Een kleine aanpassing van een traditioneel deuntje, maar in het geval van Valient Thorr zeker en vast van toepassing. Onder meer dankzij een haast genadeloos tourschema (ongeveer 250 shows per jaar, en dat al haast negen jaar lang) maken deze heren naam voor zichzelf met een portie pure rock 'n' roll. 'Stranger' is wat dat betreft geen uitzondering, maar een plotse stijlbreuk was nu niet bepaald iets wat te verwachten viel bij dit vijftal.

Valient Thorr is deze keer bij een behoorlijk grote naam gaan kloppen om hun muziek de juiste dosis punch mee te geven, namelijk Jack Endino, ook bekend van zijn werk met onder meer Nirvana, The Dwarves en High on Fire. Hij gaf de band een rauw geluid mee dat een lekker nostalgisch live-gevoel weet op te roepen, iets wat Valient Thorr geweldig past. Immers, hun energieke rock 'n' roll dient om live gespeeld te worden.

Wie dus vernieuwende elementen of avantgardistische experimenten verwacht, is er bijzonder hard aan voor de moeite. De gitaren ronken en spuien aardige riffs in het rond, de drumpartijen zijn solide en stuwen samen met de bas het tempo de hoogte in, en de ongecompliceerde zang heeft veelal als functie om de teksten zo luidkeels mogelijk mee te brullen.

Evenals High on Fire houdt de band het geheel doorzichtig en eenvoudig, maar dat wil niet zeggen als zou alles simplistisch klinken: 'Stranger' is een erg aanstekelijk schijfje geworden, dat vermoedelijk nog beter klinkt op een podium. Wie immers gelijke dosissen Motörhead, AC/DC en een pak nostalgie bij elkaar gooit, vraagt om sfeer.

Uitschieters zijn onder meer 'Double Crossed', dat soms wel erg veel wegheeft van AC/DC, of 'Habituary' dat een onweerstaanbaar refrein bevat. Voor het overige gaat het album aan een rotvaart voorbij en is het spelplezier hoorbaar. Een kanttekening die mag geplaatst worden is dat alles bij elkaar de nummers niet direct veel eeuwigheidswaarde hebben en soms te makkelijk het ene oor in en het andere uitgaan, maar daar staat dan natuurlijk de geweldige sfeer tegenover.

Valient Thorr zal altijd een echte liveband blijven en op die manier hun energie beter kunnen overbrengen, maar een plaatje als 'Stranger' is zeker en vast niet mis. Dit is zo'n aardig zaterdagavondschijfje om even alle frustraties van het leven te vergeten.

Meer over Valient Thorr


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.