Er zijn niet bijster veel Amerikaanse black metalbands die genoeg in hun mars hebben om het ook over de plas te maken, maar het staat wel als een paal boven water dat de Amerikaanse groepen die het zwartgeblakerde genre een warm hart toedragen, er vaak hun eigen ding mee doen. Goed bewijs hiervan is onder meer Wolves In the Throne Room, maar nu is er ook Vattnet Viskar, een band die op zijn debuut 'Sky Swallower' veelbelovende geluiden laat horen.

Vattnet Viskar is geen doorsnee black metalband. Jazeker, er zitten snelle passages in, compleet met scherpe gitaarlijnen die soms behoorlijk mantragewijs herhaald worden; er is ook een vitriolen strot die met een fikse dosis venijn teksten haast uitspuwt en het drumwerk is meer dan eens razend te noemen. Toch weten deze jongens iets anders te proberen. Zo duiken om de haverklap erg rustige, akoestische passages op, soms zelfs op momenten dat niemand het verwacht. Na een interludium (dat geregeld behoorlijk wordt uitgesponnen) vliegt de band er terug in met een mokerslag van jewelste.

Die hard-zacht methodiek komt nergens geforceerd over, en dat is een sterk punt van Vattnet Viskar. Wie zo naadloos van smerige black metal naar akoestisch ingetogen en weer terug kan schakelen zonder dat het vreemd klinkt, verdient een pluim en Vattnet Viskar is zo'n band die dat quasi moeiteloos beheerst. Het album werkt als geheel erg natuurlijk en alles vloeit verder met een naturel die erg overtuigend is. Toegegeven, hier en daar worden sommige passages een tikkeltje te lang aangehouden, maar daar staat wel tegenover dat de band er met onder meer 'Fog of Apathy', 'Mythos' of 'As I Stared Into the Sky' een paar bijzonder sterke songs heeft weten pennen.

Vattnet Viskar is een mooie nieuwkomer die liefhebbers van haast animale en sferische black metal zonder moeite kan overtuigen. De band heeft geen uitgebreid instrumentarium nodig om bizarre beelden voor het geestesoog te laten verschijnen en maakt nummers die smaken naar meer.

Meer over Vattnet Viskar


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.