Op de dvd die bij deze cd zit, verklaart dirigent Eduardo López Banzo het doel achter deze opname: de Spaanse componist José de Nebra (1702-1768) in eer herstellen. Tijdens zijn leven genoot de Nebra een groot aanzien. Van de talloze zarzuelas – korte Spaanse zangspelen – die hij schreef, zijn er echter slechts vier overgeleverd. Uit drie daarvan zingt sopraan Maria Bayo op deze cd, uitgebracht bij Harmonia Mundi, enkele aria's en recitatieven. Daarin wordt ze bijgestaan door het vurige ensemble Al Ayre Español en dirigent Banzo. Als intermezzo tussen de beide blokken met muziek van de Nebra spelen zij de 'Sinfonia op. 12 n° 4' van Luigi Boccherini (1743-1805).

Van bij de eerste akkoorden van deze cd maken Mario Bayo en Al Ayre Español duidelijk hoe onterecht de relatieve vergetelheid is waarin de Nebra beland was. Harmonisch opvallend rijke recitatieven wisselen af met aanstekelijk virtuoze aria's, verleidelijke dansen vormen charmante contrasten met momenten van ingetogen lyriek. Met haar fijne, heldere stem zorgt Bayo vooral in de langzamere aria's voor ontroering. Coloratuurrijke woede-uitbarstingen zoals bij voorbeeld "Quién fió de un mar" overtuigen minder. Bayo overwint onvervaard de technische hindernissen maar haar stem krijgt in dergelijke aria's een ietwat scherpe, onaangename klank. Het is ook in dergelijke aria's dat het voor het overige erg meeslepend musicerende ensemble – en dan vooral bij de natuurhoorns – al eens een steekje durft laten vallen. In deze momenten van razernij hebben Banzo en zijn troepen passie en drive in overvloed, maar verliezen ze in hun enthousiasme de intonatie al eens uit het oog. De verfijning en de perfecte afgewogen tempokeuzes in de Sinfonia van Boccherini tonen daarentegen weer overduidelijk dat hier een barokorkest van hoog niveau aan het werk is. Met een loepzuiver gevoel voor timing zorgt Banzo voor een harmonische spanningsopbouw die vooral in het expressieve middendeel zijn doordringende vruchten afwerpt.

Bayo en Banzo zorgen met deze 'Arias de Zarzuelas' voor een plaat die vooral vanwege de Nebra de moeite loont. De aanstekelijke muziek van deze barokmeester doet verlangen naar meer ontdekkingen van dit kaliber.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.