Muziek in de renaissance werd vaak erg programmatisch opgevat, als een muzikale evocatie van wereldse gebeurtenissen. Het kan dan ook niet verwonderen dat oorlog en vrede een belangrijk thema vormden in zowel wereldse als religieuze renaissancemuziek. Dit cd'tje stelt verschillende van zulke composities voor, of het nu gaat om een muzikale beschrijving van een veldslag of een dankgebed om vrede na afloop van een oorlog. Centraal staat het lied 'L'homme armé', een populaire middeleeuwse compositie die de basis, de cantus firmus ging vormen van een hele reeks motetten van verscheidene vijftiende-eeuwse componisten.

De cd opent met een compositie van countertenor Marnix De Cat voor koperblazers, een indrukwekkend staaltje oorlogsevocaties op een enkel akkoord vol militaire signalen en fanfares. Daarmee lijkt de toon voor de rest van de plaat gezet maar verder gaat het er minder heftig aan toe. De rest van de cd volgt een gekend patroon, waarbij gregoriaanse gezangen die de volgorde van een (uitgebreide) Latijnse mis volgen (Kyrie – Gloria – Credo – Offertorium - Pie Jesu – Communio - Da Pacem - Benedictus) de ruggengraat van de opname vormen. Verscheidene motetten van Obrecht, Desprez en enkele andere Vlaamse polyfonisten een handjevol instrumentale stukken zorgen voor afwisseling.

Drie aparte ensembles verzorgen de uitvoering en dat zijn de kleine vocale groep Psallentes voor de Gregoriaanse muziek, de Capilla Flamenca voor de polyfone werken en de vier instrumentisten van Oltremontano onder leiding van trombonist Wim Becu voor het puur instrumentale gedeelte. Ze zetten alle drie een achtenswaardige prestatie neer.

In de Gregoriaanse gezangen daalt Psallentes als het ware neer tot op menselijk niveau en zo komt het dat alles wat Gregoriaans is op deze plaat heel menselijk overkomt, niet onaantastbaar en afstandelijk zoals dat vaker het geval is. De zachte klank en het individuele timbre van de groep delen ze met de Capilla Flamenca, die voor uitvoering zorgt die uitblinkt door zijn zuiverheid en transparantie. De bovenste (countertenor)stem van polyfone passages past perfect binnen het ensemble en klinkt mals en soepel over de hele cd.

Het vocaal en instrumentale 'Proch Dolor' van Josquin Desprez illustreert die nagenoeg perfecte balans die de muzikanten kunnen maken, niet alleen tussen zangers en blazers maar ook tussen de leden van Oltremontano onderling. Zo mengt de bovenste stem op cornetto schitterend met de drie lagere stemmen.

De abdijkerk in Heverlee, waar dit plaatje werd opgenomen, zorgt voor een dankbare akoestiek om in te zingen en spelen en geeft deze muziek net voldoende resonantie. Het resultaat is een stijlvolle uitvoering van een origineel muzikaal concept dat deze plaat erg boeiend houdt.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.