Met de titel van zijn eerste solo-cd verwijst de jonge Franse altviolist Antoine Tamestit naar een oude dansvorm waarin een thema op alle mogelijke manieren omspeeld en gevarieerd wordt. De 'chaconne' is ook het slotdeel van de beide werken die Tamestit op deze cd brengt: Johann Sebastian Bachs tweede vioolpartita – in transcriptie voor altviool – en György Ligeti's altvioolsonate. De ietwat ongewone combinatie van de barokke Bach en de twintigste-eeuwer Ligeti levert een boeiende cd op die de altviool uit de overheersende schaduw van de andere strijkers haalt.

In deze dagen van authentieke uitvoeringspraxis zal een transcriptie naar altviool van Bachs vioolpartita hier en daar ongetwijfeld op afkeuring worden onthaald. In Tamestits warme en zangerige interpretatie, die hij opfleurt met een loepzuivere timing en een volle, heerlijk resonerende klank, wordt dit echter een absoluut valabele versie. Bachs zogenaamde schijnpolyfonie – een compositietechniek waarbij in eenstemmige werken meerstemmigheid gesuggereerd wordt – wordt door de jonge Fransman perfect gediend. In zijn sfeervolle en gecontroleerde uitvoering straalt het openingsdeel – een 'Allemande' – een bijna bezwerende rust uit terwijl de puntige 'Gigue' verbluft door de technische beheersing. De bijna een kwartier lange 'Chaconne', het slotdeel van de partita, illustreert eens te meer de grote kwaliteiten van Tamestit. Zijn uitvoering wordt gekenmerkt door kraakheldere intonatie, uiterst verfijnde frasering en een uitgekiende spanningsopbouw. Fijnzinnige opbouw en verbluffende techniek zijn die elementen die de uitvoering van Ligeti's sonate uiterst meeslepend maken. Tamestit is even indrukwekkend in het langzame, sfeervolle en melancholische 'Hora Lunga' of het met zijn etnische invloeden ietwat bevreemdend klinkende 'Lamento' als in het ratelende 'Presto' of het onhoudbare, repetitieve 'Loop'. De 'Chaconne Chromatique' vraagt dan weer vooral een ontzettende ritmische stabiliteit, gecombineerd met virtuoze chromatiek. Tamestit blinkt ook in dit deel uit door de precisie en transparantie van zijn vertolking.

Met 'Chaconne' presenteert Antoine Tamestit een prima debuut-cd, waarin enkel de soms al te presente parasietgeluiden – zoals het snuiven of zuchten van de solist – wat afbreuk doen aan het totaalbeeld. Wie daar voorbij hoort, zal ongetwijfeld een meesterlijk muzikant ontdekken!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.