Op deze Klara-cd vertolkt het Trio Grumiaux drie pianotrio's: van Gabriel Fauré, Claude Debussy en Joseph Jongen. Een cd die door liefhebbers van impressionistische muziek gekoesterd zal worden. Wat meteen opvalt is het niveau van de uitvoeringen: het Trio Grumiaux staat borg voor grote klasse, werkelijk zeer hoogstaand. Zowel de individuele kwaliteiten als het samenspel zijn bijzonder sterk. De precisie, de accuratesse en het elan geven deze muziek een charmante en heldere sfeer, mijlenver verwijderd van de soms vage en schimmige interpretaties van impressionistische muziek. Luisteren naar deze cd is opgenomen worden in de subtiele klankwereld van drie componisten die elk op hun manier een bijzondere fascinatie voor de klank koesteren.
Het pianotrio in re klein op 120 van G.Fauré is een meesterwerk van gracieuze melodievoering. Vooral het middendeel (Andantino) heeft een mooie melodie: eenvoudig en kwetsbaar. Het pianotrio van C.Debussy, 'premier trio' genoemd, is een jeugdwerk. Debussy componeerde dit werk op 17-jarige leeftijd. Nochtans zijn alle kenmerken van Debussy's muzikale persoonlijkheid hier al aanwezig, misschien nog niet tot volledige ontplooiing maar ook geen tweederangsmuziek. Spitse humor is te horen in het tweede deel 'Scherzo intermezzo' en het eerste deel 'Andantino con moto' heeft een tedere en tegelijkertijd vinnige melodie. De twee stukken voor pianotrio van J.Jongen zijn een meesterwerk, het is meer dan duidelijk dat Jongen niet de minste is onder de impressionistische componisten. Deze compositie is een werk dat de maturiteit van Jongen weerpiegelt: een componist met technissch meesterschap die hiermee zijn inspiratie feilloos gestalte kan geven. Het begin is meteen treffend: de melodie in de piano wordt gespeeld met als achtergrond een ijle flageolet in de strijkers. Bijzonder effectief, de verwachting is enorm gespannen en Jongen gebruikt dit om heel deze beweging vorm te geven.
Het is allicht niet vernieuwend of wereldschokkend om impressionistische pianotrio's om te nemen, toch is deze cd niet zomaar een opname: de uitvoering is werkelijk schitterend en brengt de muziek echt tot leven.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.