De kerstperiode inspireert heel wat artiesten, zo ook deze Anne Sofie von Otter en Bengt Forsberg. Op de succesvolle kerst-cd van vorig jaar moest wel een vervolg komen. Het werd een 'best of' van ongekende kerstmelodieën uit het Noorden, Engeland, Frankrijk en zelfs Cuba, a cappella volksliedjes en piano solowerken (waaronder Bach-arrangementen). Ook minder gekende stukken van componisten als Sibelius, Grieg, Busoni en Gounod passeren de revue.

De plaat komt wat traag op gang en mist in de eerste helft een zekere 'schwung'. De gekozen melodieën zijn vrij simpel van opbouw en kabbelen rustig verder zonder echte verrassing. Wel is de rustige kerstsfeer meteen gezet met von Otters warme stem en Forsbergs zachte pianoklank. In de solowerken voor piano, zoals bijvoorbeeld Hess' bewerking van 'Jesu bleibet meine Freude' van Bach, klinkt Forsberg erg breed en symfonisch daar waar nodig en dan weer fijnzinnig en intiem op andere plaatsen. In sommige liederen zou hij zelfs minder bescheiden mogen zijn en wat meer op de voorgrond kunnen treden. Hij zorgt echter steeds voor een zacht, comfortabel klanktapijt dat de zang vakkundig ondersteunt. De tweede helft van de cd, vanaf 'Noël des oiseaux' van Cécile Chaminade, wordt veel interessanter. Vrolijke, opzwepende nummers geven de cd een iets extrovertere touch. Ook von Otter is duidelijk meer geïnspireerd en maakt ongelooflijk mooie, zachte kleuren in bijvoorbeeld 'Mariä Wiegenlied' van Max Reger.

Kerstmelodieën, van waar ze ook zijn, geven steeds dezelfde sfeer weer en soms is het moeilijk om het boeiend te houden. Ongekende pareltjes, zoals Cornelius' liederen 'Christbaum', 'Die Hierten' en 'Die Könige', zijn dan weer de beluistering waard. Deze cd is dus geen absolute must, maar wordt erg sfeervol gebracht en is best aangenaam.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.