'The Flemish Connection': 5 Vlaamse componisten lieten zich voor hun composities inspireren door de meest uiteenlopende gedachten en gevoelens. Breugheliaanse taferelen, werken uit de toneelliteratuur, het Vlaamsche natuurschoon, kortom een heel brede waaier aan muses passeert de revue. Het feit dat de inspiratie voor de gekozen werken ligt bij buitenmuzikale thema's, wil echter niet zeggen dat deze werken zich beperken tot een zuiver programmatorische inhoud. Integendeel, het Vlaams Radio Orkest (VRO) onder de leiding van de Noorse gastdirigent Bjarte Engeset brengt hier 5 symfonische werken die stuk voor stuk volwassen vertegenwoordigers zijn van wat het rijke Vlaamse muzieklandschap te bieden heeft. Hier volgt een greep uit het aangeboden assortiment.
Het eerste werk van Michel Brusselmans is gebaseerd op vijf typische Breugheliaanse dorpstaferelen: een processie, een boerenbal, drinkscènes, een idylle en een Vlaamse kermis. Brusselmans weet deze als geen ander naadloos met elkaar te verbinden zonder de spanning als een mislukte soufflé in elkaar te laten schrompelen. Lyrische passages van afwisselend hout-, koper- en volledige harmoniegroepen wisselen af met scherpe fanfare-intermezzi en prachtige strijkerstutti. Het tweede werk, van Flor Alpaerts, is gebaseerd op het toneelstuk 'Salome' van Oscar Wilde. Subtiel beginnend met de harp als ondersteuning, evolueert dit werk langzaam naar een plechtig en statisch gedeelte, waarna oriëntaalse, exotische invloeden agiterend op het stuk mogen inwerken, hetgeen tenslotte uitmondt in een vurige en onstuimige dans. Vervolgens brengt het VRO een 'Lyrisch Gedicht voor Klein Orkest' van Lodewijk Mortelmans. Wonderschone passages waarin strijkers in conversatie treden met houtblazers domineren het stuk, af en toe verrijkt met een harp. Ook de rest van de CD is een aaneenschakeling van pareltjes van het Vlaamse orkestraal patrimonium.
Dat het VRO geen groentjes zijn op het gebied van muziek van eigen bodem moet ook gezegd worden. Het orkest kent een lange traditie wat betreft het uitvoeren van werken van Vlaamse en Belgische componisten en weet als geen ander de eigenheid en de sfeer van deze muziek te weerspiegelen in haar vertolkingen. Delicatessen klaargemaakt door een meesterkok, dat mag men de muzikale fijnproever niet ontzeggen.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.