Viola d'amore, de altviool van de liefde, is niet enkel de naam van deze cd opgenomen door Marianne Rônez, Affetti Musicali en Monika Mauch. Het is ook de naam van een bijzonder instrument dat op deze cd te horen is. Leopold Mozart beschreef de viola d'amore in een van zijn studieboeken als "een specifiek soort viool dat uitgesproken charmant klinkt in de stilte van de avond". Het instrument heeft de grootte van een altviool maar een groter aantal snaren. Sommige hiervan worden niet bespeeld maar zijn enkel bedoeld om mee in resonantie te treden tijdens het spelen en zo de klank van het geheel een eigen karakter te geven.
De muziek op deze cd is grotendeels van voor het brede publiek minder bekende componisten uit de late 17de en de 18de eeuw zoals bijvoorbeeld Johann Caspar Ganspeck en Attilio Ariosti. De meest bekende componist waarvan een werk gespeeld wordt is ongetwijfeld de gewezen Salzburgse kapelmeester Franciscus Biber. Deze onbekendheid uit zich ook in het feit dat, behalve de muziek van Biber, het hier om eerste opnames van deze toch al meer dan 200 jaar oude muziek gaat. Onbekend is onbemind en in dit geval is dit ook nog eens onterecht. Omwille van het bijzonder zachte karakter van de viola d'amore zijn alle werken uiterst vredevol van klank. Dit wil niet zeggen dat het hier om trage, weinig energieke muziek zou gaan. Bij de uitvoering door violiste Marianne Rônez en Affetti Musicali wordt alle agressie en overdadige extravertie professioneel gemeden. De bezetting van de werken varieert van duetten tot een kleine kamerorkestbezetting van maximum zes personen. Ook de andere instrumenten zijn typisch voor de barokperiode: het klavecimbel, de viola da gamba en de theorbe. In het tweede werk komt ook sopraan Monika Mauch erbij. Zij brengt wat in goede aarde vallende afwisseling. Samen brengen ze aria's en een cantate van respectievelijk Anton Huberty, Ganspeck en Ariosti. Met haar volle, afgeronde en uiterst gevoelige stem past zij perfect bij de stijl en sfeer die voordien reeds afgebakend was.
Hoewel het hier gaat om vrij onbekende muziek laat deze cd zien dat ook mooie plaatsen soms opnieuw verlaten worden. De prachtige uitvoering door schitterende muzikanten gecombineerd met een heldere en transparante opnametechniek bewijst dit. Met deze cd gaat weer een klein, onterecht vergeten, deurtje naar de rijkdom van de muzikale wereld open.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.