Colin Davis is niet bepaald een bijzonder productief muzikant. De laatste uiting van zijn band Vile ('The New Age of Chaos') dateert alweer van 2005 en het duurde tot dit jaar vooraleer opvolger 'Metamorphosis' het licht zag. Vile is altijd een subtopper geweest in het doodsmetalen rijk, al is het soms moeilijk te zeggen waarom. Misschien waren de songs niet memorabel genoeg, of balanceerde de band te vaak op het scheidingsvlak tussen verschillende genres. In ieder geval, 'Metamorphosis' laat een wat gewijzigde koers horen, eentje die Vile hopelijk geen windeieren gaat leggen.
Was het voorgaande album nog erg nadrukkelijk zware death metal met een occasionele black metalriff, dan is dat op 'Metamorphosis' toch allemaal net iets meer naar de achtergrond geduwd. Vile klinkt anno 2012 nog steeds behoorlijk agressief, maar het is opvallend hoezeer de melodie zijn intrede heeft gedaan. Meer dan eens schieten verdacht zoetgevooisde gitaarpartijen door het zwerk, of gaan verschillende solo's die toer op. De basis blijft echter extreme metal, en wie de bijzonder heftige strot van Mike Hrubovcak hoort, kan niet anders dan terecht concluderen dat hier death metal gebracht wordt.
Davis heeft trouwens ook deze keer flink nagedacht over een globaal concept voor het album. Daar waar het vorige zich focuste op een quasi volledig islamistisch toekomstbeeld ('Brave New World' volgens een extreme vorm van islamfanatisme), staan deze keer ideeën van Jung en allerlei complottheorieën centraal. De zoektocht naar waarheid blijkt een totaalgegeven, en wat dat betreft is het best interessant om deze keer de liner notes grondig uit te pluizen. Maar in eerste plaats draait het natuurlijk om de muziek, en die is – hoewel degelijk en stevig – niet meteen memorabel genoeg om een grote impact te hebben. Het is bijzonder jammer om te moeten zeggen, maar Vile slaagt er niet in om uit de subtop weg te klauteren. Echt herkenbare dan wel memorabele songs ontbreken, en ook al beukt het ding van begin tot eind, een echte adrenalinerush is ver te zoeken.
'Metamorphosis' is misschien de geboorte van een nieuwe of verfriste versie van Vile, maar een onuitwisbare indruk laat het plaatje alvast niet na. Nu goed, als de volgende ook weer zeven jaar op zich laat wachten, is het ook niet bepaald verwonderlijk dat Vile ter plaatse blijft trappelen.

Meer over Vile


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.