Het Oostenrijkse Visions of Atlantis heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Zo zag de band frontvrouw Melissa Ferlaak vertrekken, en de zoektocht naar een geschikte vervangster was niet vanzelfsprekend. Enter Griekse schone Maxi Nil, die moeiteloos de plaats van Ferlaak invult en perfect past binnen het sprookjesachtige plaatje dat de band tevoorschijn tovert. Epische en bombastische metal met vrouwenzang: het is niets nieuws onder de zon, maar beweren dat Visions of Atlantis het slecht doet, is flauwekul.

Alle vertrouwde ingrediënten van voorgaande omschrijving zijn in overvloed aanwezig. Zo worden de nummers opgesierd door een dikke laag toetsenpartijen, die niet alleen koren en klassieke instrumenten evoceren, maar vooral een buitenwereldse sfeer dienen op te roepen. Qua bombast zit het dus meer dan snor op dit album, en dat weten de heren en dame zeer goed. Het gitaarwerk is snedig, maar dient veelal als extra ritmebenadrukking en niet zozeer als opvallend solo-instrument. Waarmee niet gezegd is dat er geen solo's zijn, maar een gitaar is niet altijd het belangrijkste instrument, tot spijt van wie het benijdt.

Maxi Nil beschikt over een lekker warme stem, die tevens verschillende richtingen uit kan. Zo vermijdt ze het om constant in een semi-operastijl te kwelen en laat ze meer dan eens horen dat haar timbre behoorlijk ver reikt. Zij is overigens niet de enige vocale inzet, want er is ook cleane mannenzang voorzien. Het enige jammere is dat heer en dame niet al te vaak met elkaar in duel gaan tijdens een nummer. Het is meer een kwestie van de ene song voor de zangeres en de volgende voor de zanger te reserveren, en dat is erg jammer. Een beetje meer vocaal vuurwerk had best gemogen.

Voor het overige biedt Visions of Atlantis opgepompte gothic metal, met alle tierelantijntjes en frulletjes die een mens verwacht. Dat niet alleen, maar de band doet dat ook nog eens erg aardig. Toegegeven, erg veel blijft er misschien niet van hangen, maar dat neemt niet weg dat 'Delta' een aangename manier is om de sleur te verdrijven en even weg te dromen.

 

Meer over Visions of Atlantis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.