De grootste verrassing van dit nieuwe Voivod album moet zijn dat er überhaupt nog eentje is. De reden daarvoor is vrij simpel: roerganger en gitarist Dennis D'Amour is immers jammerlijk overleden in 2005, dus wie had er ooit nog verwacht dat de band een nieuwe snarenplukker zou vinden en vooral: de klassieke sound van Voivod zou bewaren? Nochtans is dat precies wat de heren gedaan hebben op 'Target Earth'. Het is misschien niet een van de beste albums die de band ooit produceerde, maar aan het eind van de rit is het een verdraaid solide schijf geworden.

Voivod is nooit een van de makkelijkst verteerbare bands geweest, wel een van de meer eigenzinnige. Niet alleen waren en zijn de heren bijzonder hard bezig met science fiction te incorporeren in zowat alles dat Voivod aanbelangt, maar vooral de archetypische gitaarstijl is een 'love it or hate it'-geval. Zo pleegde D'Amour vooral na de slag te spelen, wat het geheel een aparte en schijnbaar gebroken stijl aanmat, en zeker het gebruik van warse akkoorden en noten was voor velen een lastige noot om te kraken. Hoewel de heren nu dus een nieuwe snarenplukker in de gelederen hebben, is het sterk om te horen hoezeer er voor gewaakt werd om die klassieke tint te behouden.

Frontman Snake spuwt als vanouds op een venijnige manier zijn songteksten uit, en de rommelende en wobbelende bas completeert het klassieke plaatje. Vooral 'Kluskap o'Kom' is een lekkere rampestamper, compleet met een geschift edoch heerlijk meebrulbaar refrein. Voivod is terug van nooit weggeweest en dat is een hele prestatie, gezien de tegenslag van de voorbije jaren.

Toch is 'Target Earth' geen uitmuntend album. De songs zitten wel goed in elkaar, maar de schijf kent flink wat dode momenten en niet elke track is even memorabel. Op zich niet direct een probleem, want voor de fans en aficionado's zal de plaat zeker de honger stillen. Al wie nog niet vertrouwd is met Voivod, kan beter eens door de discografie snuisteren op zoek naar een album van het kaliber 'Dimension Hatröss' en deze overlaten aan de liefhebbers.

Meer over Voivod


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.